4 voorbeelden van een fijn bedritueel voor je baby

Je baby helpen om in slaap te vallen kan een uitdaging zijn. Een liefdevol bedritueel kan hierbij helpen. Het helpt niet alleen je baby te kalmeren en voor te bereiden op een diepe slaap, maar creëert ook waardevolle momenten van verbinding tussen jou en je kleintje. Ontdek in dit artikel vier voorbeelden van bedrituelen en laat je inspireren om zo jullie eigen unieke bedritueel te ontwikkelen. 

Elke baby is anders, dus er bestaat niet één perfect ritueel voor iedereen. Met vier kinderen heb ik de nodige ervaring met het creëren van een bedritueel dat past bij mijn leefritme en bij het kindje. Geloof me, dat was niet bij elke baby hetzelfde. Naast mijn eigen ervaringen heb ik met verschillende ouders gesproken over hun bedritueel én de Fedde&Kees-community om input gevraagd. Al deze ervaringen hebben we samengevat in 4 voorbeelden van een fijn bedritueel voor je baby. Tip: experimenteer hiermee om te ontdekken welk ritueel het beste past bij jouw baby!

De onderdelen van een bedritueel

Een bedritueel bestaat meestal uit verschillende onderdelen die bijdragen aan een ontspannen overgang naar de slaap. Deze onderdelen vind je terug in bijna elk bedritueel:

  • Ontprikkelen: begin een halfuur voor het slapengaan met het verminderen van prikkels en het creëren van een rustige omgeving voor je baby. 
  • Voeden: het geven van borstvoeding of een flesje in een comfortabele stoel.
  • Knuffelen: quality time met je baby, vrij van afleiding en beeldschermen!
  • In bad* (optioneel): een ontspannend bad om je baby voor te bereiden op de nacht.
  • Verschonen: een schone luier en een fijne slaapzak of pyjama aantrekken.
  • In bed leggen: leg je baby voorzichtig in bed. Tip! Stop je baby lekker strak in met het NUNKI lakentje. Het lakentje geeft een veilig gevoel, waardoor je baby beter kan ontspannen en gemakkelijker in slaap valt.

*Je baby hoeft zeker niet elke dag in bad, want dan wordt zijn huidje snel droog. Eén tot drie keer in de week is eigenlijk al voldoende. In plaats van badderen voor ontspanning kun je ook gewoon even samen knuffelen.

Vier goede voorbeelden van bedrituelen

Begin elke avond met het creëren van een rustige sfeer om je baby voor te bereiden op een goede nachtrust. In welke volgorde je daarna alle handelingen doet, maakt eigelijk niet uit. Het belangrijkste is dat je alles altijd in dezelfde volgorde doet, zodat je baby het ritueel gaat herkennen. Hier zijn vier voorbeelden van bedrituelen die je kunt proberen:

Voorbeeld 1: Het verhaaltje voorlezen
Wanneer de avond valt, is het tijd om prikkels te verminderen en de knuffeltijd in te luiden. Begin met een schone luier en leg je baby rustig in bed. Terwijl je kleintje ontspant, neem een moment om zachtjes voor te lezen uit een kort verhaaltje. Soms zal je baby zelfs in slaap vallen voordat het verhaaltje is afgelopen!

Voorbeeld 2: De magische melodie
In dit ritueel staat muziek centraal. Maak de omgeving rustig, geef je baby wat voeding, soms aangevuld met een ontspannend bad. Zodra je baby in bed ligt, zing of neurie je een slaapliedje om hem zachtjes in slaap te wiegen. Als je elke keer hetzelfde deuntje kiest, gaat je baby het slaapliedje herkennen en zal hij zich sneller overgeven aan het slaperige gevoel.

Voorbeeld 3: De wandeling naar dromenland
Sommige baby's vinden ontspanning in de frisse buitenlucht. Maak een avondwandeling en geniet van de buitenlucht voordat je je kleintje verschoont, knuffelt en in bed legt. Het afspelen van een zacht muziekje of white noise geeft je baby een vertrouwd gevoel terwijl hij rustig in slaap valt.

Voorbeeld 4: Masseren maakt slaperig
Ook dit ritueel begint met het wegnemen van prikkels en het verschonen van de luier. Vervolgens kun je je baby zachtjes masseren met liefdevolle aanrakingen. Nadat je je kleintje in een slaapzak hebt gehuld, geef je hem wat voeding en leg je hem voorzichtig in bed. Het gebruik van het NUNKI lakentje kan helpen om het rustgevende gevoel van de massage te behouden. Zo kunnen jullie beiden genieten van een vredige nacht.

Welk bedritueel past bij jouw baby?

Ieder ritueel heeft zijn eigen charme en kan worden aangepast aan de behoeften van jou en je baby. Hoe jouw bedritueel eruitziet is niet eens zo belangrijk, het gaat vooral om dat je alle handelingen telkens in dezelfde volgorde doet. Je baby gaat het ritueel dan herkennen en kan zich hierdoor beter voorbereiden op de nacht.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!