7 tips om NUNKI optimaal te gebruiken

Het NUNKI lakentje is speciaal ontwikkeld om je baby veilig en simpel strak in te stoppen. De fijne druk helpt je baby ontspannen en prikkels verwerken, net zoals in de baarmoeder. Dit geeft een fijn, veilig en ontspannen gevoel, waardoor je baby beter in slaap valt én blijft. Het lakentje is geen wonderpil, maar een praktisch hulpmiddel dat kan bijdragen aan de ideale omstandigheden voor slaap. In dit artikel lees je handige tips voor het beste resultaat.

Wist je dat ik het NUNKI lakentje heb bedacht voor Fedde, mijn jongste zoontje? Hij was een huilbaby en moeilijke slaper omdat hij verborgen reflux had. We hebben alles geprobeerd en ik was verbaasd dat ik geen oplossing kon vinden. Daarom ging ik zelf naar de tekentafel. Na veel onderzoek en testen was het NUNKI lakentje geboren: een handige manier van strak instoppen waar Fedde eindelijk rustig van werd. Inmiddels slapen ruim 30.000 baby’s beter met Fedde&Kees!

Wil je jouw kindje ook beter laten slapen? Volg dan deze tips!

Tip 1. Begin direct na de geboorte

Je baby zit strak en geborgen in de baarmoeder. Na de geboorte is er ineens heel veel ruimte om te bewegen. Geen wonder dat je baby even moet wennen aan slapen in een bedje! Het NUNKI lakentje zorgt voor de geborgenheid die je pasgeboren baby zo hard nodig heeft. Strak instoppen is supersimpel en het lakentje kan niet losraken. Zo ervaart je baby dag en nacht dat fijne baarmoedergevoel veilig in bed. Gebruik het lakentje dus vanaf dag 1 om te voorkomen dat je kindje onrustig wordt.

Tip 2. Geef je kindje minimaal een week om te wennen

Voor een baby is alles nieuw. In de baarmoeder hoeft een baby namelijk helemaal niets te doen. Alles wat hij nodig heeft is aanwezig: zuurstof, voedsel, een constante temperatuur. Prikkels komen gefilterd binnen en je baby hoeft alleen maar rustig rond te zweven. Hij kent het verschil tussen dag en nacht nog niet en doet gewoon af en toe een dutje. De buitenwereld is heel anders. Er is fel licht, harde geluiden en de temperatuur verandert de hele tijd. Je baby moet ineens zelf ademhalen, melk drinken en voedsel verteren. Elke dag weer nieuwe prikkels. Nieuwe geluiden, nieuwe geuren en nieuwe ervaringen.

Omdat je baby al zoveel nieuwe prikkels moet verwerken is het lastiger om óók nog te wennen aan een verandering. Probeer een nieuwe routine daarom minimaal een week, voordat je concludeert of het goed werkt voor je baby. Dit geldt dus ook zeker voor het NUNKI lakentje.

Tip 3. Breng het lakentje goed op spanning 

De werking van het NUNKI lakentje zit in de elastische tricot stof aan de bovenkant. Deze stof zorgt voor een fijne druk op het bovenlijf, waardoor je baby kan ontspannen. Om de juiste druk te krijgen, is het belangrijk dat je het lakentje goed op spanning zet. Een kort stappenplan:

Stap 1. Koop de juiste maat. Het lakentje moet perfect passen bij de afmetingen van het matrasje van het bedje, zodat je het strak kunt opmaken. Twijfel je over de maat of staat jouw maat er niet tussen? Neem dan altijd contact op met Fedde&Kees via klantenservice@feddekees.nl om te voorkomen dat je de verkeerde maat kiest. 

Stap 2. Maak het lakentje op de juiste manier op. Bekijk daarvoor deze video:


Stap 3. In de bovenstaande video zie je hoe de rits net op het matrasje moet liggen. Breng het lakentje vervolgens op spanning door eerst het klittenband dicht te doen en daarna de rits dicht te ritsen. Oefen het sluiten van het lakentje eerst een aantal keer zonder baby, zodat je precies weet wat je moet doen wanneer je kindje in het bedje ligt. 

Tip 4. Gebruik 2 handen om dicht te ritsen

Omdat het NUNKI lakentje op spanning staat, kost het wat kracht om het dicht te ritsen. Je hebt hiervoor 2 handen nodig. Nadat je het klitteband hebt vastgemaakt, gebruik je een hand om de rits strak te trekken en de andere hand om dicht te ritsen. Dit is ook te zien in de bovenstaande video (vanaf 1:50). Tip: je kunt op de juiste manier kracht zetten als je over je kleintje heen gebogen staat om de rits te sluiten. Ga dus niet aan de kant van de rits staan, maar juist aan de andere kant!

Tip 5. Maak het lakentje verkort op

Om te voorkomen dat je baby onder het lakentje kan belanden, is het aan te raden om het lakentje verkort op te maken. Dat werkt als volgt: doe het lakentje om het matrasje heen en trek het naar beneden op de lengte van je kleintje. De voetjes moeten net niet tegen de onderkant van het bedje aan liggen. Je baby heeft dan de perfecte hoeveelheid ruimte in bed. Kijk voor meer uitleg de video instructie over verkort opmaken.

Tip 6. Volg de wasinstructies

Het NUNKI lakentje heeft een mooie kwaliteit, waardoor het zeker een aantal jaar meegaat. Om te voorkomen dat er eerder slijtage optreedt, is het wel belangrijk dat het lakentje op de juiste manier wordt gebruikt, behandeld en gewassen. Volg daarom deze wasinstructies:

  • Doe het klittenband altijd dicht tijdens het wassen.
  • Doe het slaapzakje bij voorkeur in een waszak, dan blijft de stof langer mooi.
  • Was op 30 graden. Warmer wassen kan wel, maar bij hogere temperaturen is er een kans dat de stof minder mooi wordt.
  • Laat drogen aan de lucht, want de droogtrommel heeft negatief effect op het klittenband. Tip: hang het lakentje op aan de punten, dan droogt het sneller.

Weet ook dat de stof langzaam wat slapper kan worden als je het lakentje een tijdje gebruikt zonder het te wassen. Net als bij een spijkerbroek die je een paar dagen draagt, wordt de stof dan ietsje losser. Na het wassen is de stof weer wat strakker!


Tip 7. Beweegt je kindje veel? Combineer met BUNDI

Het NUNKI lakentje is een handige manier om je kindje strak in te stoppen. Het lakentje fixeert niet, dus je baby kan gewoon bewegen en de handjes onder het lakentje uit halen. Is jouw kindje erg onrustig in bed en beweegt het veel? Dan kan het helpen om het NUNKI lakentje te combineren met inbakeren. Bij Fedde&Kees zijn we fan van een mild alternatief van inbakeren en daarom hebben we het BUNDI slaapzakje. Dit is een praktisch slaapzakje met ritsjes onder de mouwen, die je vast kunt ritsen. Je kindje heeft dan iets meer bewegingsvrijheid dan bij traditioneel inbakeren, maar kan niet meer ongecontroleerd bewegen.

De combinatie van het NUNKI lakentje en het BUNDI slaapzakje (of een andere inbakermethode) werkt optimaal, omdat het zowel de oorzaak als de gevolgen van onrust aanpakt. Zo valt én blijft je kindje beter in slaap.

Bekijk NUNKI

Met de bovenstaande tips haal je alles uit het NUNKI lakentje. Of een baby goed slaapt, is uiteindelijk afhankelijk van vele factoren. Daarom nog een laatste bonustip: lees ook even het artikel ‘Zo creëer je de ideale omstandigheden voor slaap’. Hier lees je hoe ook prikkels, rust & regelmaat, vermoeidheidssignalen, wakkertijden, daglicht, basisbehoeften, de slaapplek, een slaapritueel, vertrouwen en geduld een rol spelen in de slaap van je kindje.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!