Een up-date van Fedde&Kees en waarom ik denk dat er tegenwoordig veel meer slecht slapende baby's zijn.

23 november 2018 was het moment dat ik de knop aan heb gezet van de webshop en wat is er veel gebeurd. De gedachte dat ik een oplossing had bedacht voor zo veel kindjes en ouders die tussen wal en schip vallen is waar gebleken.

Wat bijzonder dat zoveel ouders en deskundige deze nieuwe methode omarmt hebben en in de meeste gevallen werkt het. Maar het blijft een feit, baby's zijn geen robots, elk kindje reageert toch weer net anders en heeft een net andere aanpak nodig. Dit is precies de reden waarom ik bijna al mijn tijd steek in het te woord staan van ouders, maar ook deskundigen die vragen hebben. Ik luister naar de specifieke situaties en geef een eerlijk en oprecht advies. Ik hoop dit zo lang mogelijk te blijven doen, want als ik ergens achter ben, 1 standaard antwoord is er niet.

Nu ruim 7 maanden verder kan ik het verheugde nieuws delen dat het eerste ziekenhuis gaat werken met de producten van Fedde&Kees, ergens in de laatste drie maanden van het jaar het Nunki lakentje ook te koop zal zijn bij alle winkels en de webshop van Babypark in Nederland & As we speak ben ik ook in gesprek met 1 van de grootste winkels van België over het Nunki lakentje.

Maar waarom dan alleen het Nunki lakentje? Hiervoor heb ik 2 goede redenen.

Allereerst wil ik de combinatie van het Nunki lakentje en het Bundi slaapzakje graag bij mijzelf houden, juist omdat geen enkele baby hetzelfde is en dit de enige manier is om controle te houden over het advies dat ik ouders geef met betrekking tot hun slecht slapende kleintjes. Het advies luistert nauw en ik haal enorm veel voldoening uit het adviseren en helpen van deze ouders.

Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat als je vanaf dag 1 het Nunki lakentje toepast op het bedje van je net geboren baby, de kans op een slechte slaper vele malen kleiner is, dit leg ik graag uit:

Als je zwanger bent zit je kindje (mits voldragen) in de krappe en geborgen omgeving van je baarmoeder. Zodra het geboren is, moet je volgens de richtlijnen je kleintje op de rug in bed leggen om de kans op wiegendood sterk te verminderen. Deze richtlijnen zijn er niet voor niks en ik heb deze heel hoog staan, alleen is alle "natuurlijke" geborgenheid hiermee uit het bedje verdwenen (buik- en zijligging zijn natuurlijke geborgen houdingen).

De enige manier als ouder om de geborgenheid in het bedje te krijgen is doormiddel van strak instoppen. Vaak lukt dit in de week als de kraamzorg er is prima (je kleintje ligt nog lekker rustig) maar in de periode erna wordt het voor veel ouders lastig dit te bereiken. Zodra je kleintje beweeglijk wordt moet je algauw om de 5 minuten de kamer inlopen om het lakentje weer strak in te stoppen. 

Hiernaast leven we in een tijd dat, ten opzichte van vroeger, baby's vele malen meer prikkels gedurende de dag te verwerken krijgen. Constant geluiden van een tv of telefoon, flitsende beelden en overal mee naar toe gaan want wij ouders willen niet meer vastgekluisterd zitten aan huis.

Daarnaast werken tegenwoordig ook vele moeders en is slaap des te belangrijker geworden want mama moet ook weer vroeg op en scherp zijn. Het lijkt bijna of we te hoge eisen stellen aan het slaapritme van onze baby's. Helaas, in deze Instagram tijd, maken mama's onderling het zich ook niet makkelijk. Het lijkt bijna of je een slechte moeder bent als je kleintje niet meteen al doorslaapt.  

Tot 7 maanden geleden was de enige manier om naast het strak instoppen geborgenheid te brengen: inbakeren. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen inbakeren, sommige kindjes hebben dit echt nodig maar voor veel kindjes is dit een veel te heftige methode. Bijna 90% van mijn klanten momenteel bestelt de combinatie van het lakentje en slaapzakje juist omdat ze tegen het afbouwen van het inbakeren aan lopen. Dit is dan ook een groot nadeel van inbakeren.

Afbouwen van inbakeren moet doorgaans tussen de 4de en 6de maand als je kleintje aanstalten maakt te gaan rollen. Pas als je kleintje rond de 8 a 9 maanden is ontwikkeld het de fijne motoriek, tot die tijd zijn ongecontroleerde spierbewegingen een feit, dit is precies de reden waarom slaapproblemen weer ontstaan als je het inbakeren moet afbouwen. 

Op het moment dat je gaat inbakeren lijkt het vaak een wonder middel, je kleintje slaapt als nooit te voren, maar helaas is het vaak een soort uitstel van executie. Je verlegt het probleem.

Kleintjes zijn vaak alleen maar op zoek naar waar ze zo naar hunkeren, geborgenheid.

Dit is precies de reden waarom alleen het Nunki lakentje van Fedde&Kees de winkel in gaat. Mijn missie is het lakentje vanaf dag 1 om het bedje te krijgen om slaapproblemen en dus inbakeren, waar mogelijk, te voorkomen.

Door de bovenste stof ervaart je kleintje een diepe druk sensatie op de zintuiglijke prikkelverwerking wat kindjes helpt te ontspannen en het geeft de geborgenheid die ze zo hard nodig hebben. Doordat het instoppen altijd op dezelfde manier gebeurt ervaart je kindje altijd het zelfde bedritueel met instoppen wat weer inspeelt op rust en regelmaat. Met het Nunki lakentje bied je je kleintje vanaf het eerste moment de geborgenheid die ze zo hard nodig hebben.

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Een ideaal hulpmiddel, het Nunki lakentje van Fedde&Kees.

Een meer wetenschappelijk en interessant artikel lees je in de Blog: Slaap kindje slaap, geschreven door Kinderarts M. L' Hoir en verschenen in Vakblad Kraamzorg, januari 2019.

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!