Inbakeren combineren met het NUNKI lakentje

Ouders van een jonge baby merken al snel dat hun kindje het beste in slaap valt in de buurt van mama of papa. Het liefst bovenop een van de ouders zelfs. Leg je je kindje in bed, dan is de kans groot dat je baby snel onrustig wordt en met de armpjes gaat wapperen en met de beentjes gaat schoppen. Om deze onrust in te perken, kiezen veel ouders voor inbakeren. Dit is een eeuwenoude en meestal best succesvolle methode, maar het onderdrukt slechts de symptomen van onrust. Wil je ook de oorzaak aanpakken? Dan is het slim om inbakeren te combineren met het NUNKI lakentje.

Onrustige baby’s schoppen en slaan zichzelf vaak wakker. Dat gebeurt niet meer als je baby ligt ingebakerd; de armpjes zijn dan netjes weggestopt, waardoor je baby niet meer kan maaien met de armpjes. Vroeger gebruikten ze doeken om hun kindje strak in te wikkelen. Tegenwoordig zijn er allerlei handige producten verkrijgbaar die het inbakeren gemakkelijk maken. Een paar bekende voorbeelden zijn de Puckababy, Ergopouch en allerlei verschillende soorten swaddle inbakerdoeken en -slaapzakjes. Ze doen allemaal hetzelfde: zorgen dat je baby niet meer ongecontroleerd kan bewegen met de armpjes.

Inbakeren is een groot succesverhaal, zul je denken. Maar eigenlijk onderdruk je de onrust alleen maar. De onrust is niet ‘weg’, maar kan simpelweg niet tot uiting komen. Het houdt de symptomen van onrust dus onder controle, maar verandert niets aan de oorzaak van onrust.

Zo pak je de oorzaak van onrust aan

De onrust van een jonge baby heeft allerlei oorzaken. Je baby heeft bijvoorbeeld nog geen controle over zijn of haar lichaam en voelt nog niet waar het lichaam eindigt. Dit moet je baby allemaal nog leren en dat is best een grote uitdaging in deze wereld waar alles nieuw en onbekend is. Je baby voelt zich nog niet helemaal thuis en hunkert naar dat strakke, veilige en geborgen gevoel dat hij kent uit de baarmoeder.

Het NUNKI lakentje biedt precies het geborgen gevoel dat je baby nodig heeft. Waar inbakeren alleen de grenzen van het lichaam aangeeft, gaat het lakentje een stapje verder. De unieke elastische band geeft een milde druk op het bovenlijf en dat zorgt voor het fijne en veilige gevoel dat je baby herkent uit de baarmoeder. Het bedje voelt nu als een vertrouwde omgeving, waar je baby zich veilig voelt en zich durft over te geven aan de slaap. 

Het lakentje heeft bovendien een aantal handige eigenschappen: het werkt supersimpel met een rits en zit om het matrasje heen, waardoor je baby het ‘s nachts ook niet los kan trappen. Je baby valt dus niet alleen sneller in slaap, maar slaapt ook langer door. Bovendien zorgt het lakentje voor regelmaat, omdat je baby elke keer op dezelfde manier wordt ingestopt. Na een tijdje gaat je baby het ritueel herkennen en snapt hij direct dat het tijd is om te slapen.

NUNKI combineren met inbakeren: een goed idee

Voor sommige kindjes is het NUNKI lakentje voldoende om een stuk rustiger te slapen. Zelfs met de handjes omhoog, want het gevoel van geborgenheid zit ‘em in de druk van de elastische band op het bovenlijf. Er zijn natuurlijk ook onrustige slapertjes die flink met de handjes gaan wapperen en zichzelf uiteindelijk wakker slaan. In dat geval is het aan te raden om NUNKI te combineren met inbakeren. Het lakentje kan prima gecombineerd worden met bekende inbakermethodes zoals de puckababy, ergopouch en allerlei soorten swaddle inbakerdoeken en -slaapzakjes. Je pakt dan zowel de oorzaak als de symptomen van onrust aan: een gouden combinatie die meer kans van slagen heeft wanneer je baby erg onrustig is. Ook het afbouwen van inbakeren gaat dan gemakkelijker, omdat het lakentje de onrust aanpakt en geborgenheid geeft in het bedje.

Liever een mild alternatief voor inbakeren?

Vind je inbakeren heftig? Kies dan voor een milder alternatief. Bij Fedde&Kees hebben we het BUNDI slaapzakje: een slaapzakje met ritsjes onder mouwen. Met de ritsjes dicht heeft je baby net iets meer bewegingsvrijheid dan bij traditioneel inbakeren. Een sterke baby kan bijvoorbeeld gewoon zijn duimpje naar zijn mond bewegen. De mouwen geven wel wat weerstand, dus ongecontroleerd bewegen met de armpjes lukt niet meer. Wat ons betreft is dit de perfecte balans tussen gewoon kunnen bewegen en extreme bewegingen beperken.

De ritsjes maken het BUNDI slaapzakje het ideale alles-in-één slaapzakje. Rits dicht voor mild inbakeren, rits open voor een ‘gewoon’ slaapzakje. Zo kun je per slaapje en per moment bepalen hoeveel bewegingsvrijheid je baby heeft. Dit is ontzettend handig tijdens de nachtvoeding én bij het afbouwen van inbakeren. Je kunt de ritsjes namelijk ook een klein stukje open of dicht doen. Op die manier kun je je kindje in hele kleine stapjes laten wennen aan steeds iets meer bewegingsvrijheid.

Conclusie: symptomen pas bestrijden als het nodig is

Is je baby onrustig, dan kun je het beste eerst werken aan de oorzaak van deze onrust. Voor sommige baby’s is een veilig en geborgen gevoel namelijk al voldoende om een stuk beter te slapen. Werkt dat voor jouw baby niet (voldoende)? Dan kun je overgaan op inbakeren, of een milde vorm daarvan. Houd er wel rekening mee dat je baby altijd even tijd nodig heeft om aan iets nieuws te wennen. Probeer een nieuwe methode dus altijd een weekje uit, voordat je concludeert of je baby er iets aan heeft. Succes!

Liefs,

Frederieke
Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!