Inbakeren afbouwen: het ultieme stappenplan

Inbakeren afbouwen kan een enorme uitdaging zijn. Je kindje is gewend aan geborgenheid en kan zonder het inbakeren de rust niet vinden. In veel gevallen keren de slapeloze nachten - de reden dat je bent begonnen met inbakeren! - direct terug. Hoe kun je inbakeren afbouwen, zonder dat je kindje onrustig wordt? In dit artikel lees je handige tips!

Als moeder van 4 kinderen heb ik zelf de nodige ervaring met inbakeren afbouwen. Wat een drama. Bij de meeste inbakermethodes moet je plotsklaps 1 armpje vrijleggen. Die overgang was voor mijn kinderen véél te groot. Inbakeren afbouwen lukt niet als je baby niet gewend is aan bewegingsvrijheid. Grote kans dat het armpje weer gaat maaien en dat je kindje zichzelf wakker houdt. Daarom is het belangrijk om inbakeren af te bouwen in kleine stapjes.

Inbakeren afbouwen in kleine stapjes

Het frustrerende proces van inbakeren afbouwen bracht me op een idee. Ik had al ontdekt dat een armpje vrijleggen een te grote stap is, dus het is noodzakelijk om inbakeren in kleinere stapjes af te bouwen. Daarvoor heb ik iets bedacht: een slaapzakje met ritsjes onder de mouwen. Met de ritsjes dicht heeft je baby meer bewegingsvrijheid dan bij inbakeren, maar de armpjes blijven wel in de buurt van het lichaam. Ongecontroleerd maaien kan dus niet!

Om het inbakeren stapje voor stapje af te bouwen doe je simpelweg elke keer de ritjes steeds ietsje verder open. Het is supersimpel, iedereen kan het en iedereen doet het op dezelfde manier. Je kindje went zo heel langzaam aan steeds iets meer bewegingsvrijheid. Zo kun je inbakeren afbouwen op een tempo dat bij jouw kindje past!

Bekijk het unieke slaapzakje


Wanneer inbakeren afbouwen?

Tussen de 3 en 4 maanden is het ideale moment om inbakeren af te bouwen. Zodra je baby kan omrollen moet het inbakeren eigenlijk al afgebouwd zijn. Bij de meeste baby’s gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Begint je baby met omrollen, dan moet je per direct stoppen met inbakeren omdat dit gevaarlijk kan zijn en de kans op wiegendood vergroot. Omdat inbakeren afbouwen best een grote stap is voor je baby, kun je er beter wat langer de tijd voor nemen zodat je baby rustig kan wennen. Stel het dus niet uit!

Inbakeren afbouwen stappenplan

Inbakeren afbouwen met een slaapzak? Het BUNDI slaapzakje maakt het gemakkelijk! Fijn voor je baby, omdat hij langzaam kan wennen aan meer bewegingsvrijheid. Fijn voor jou, omdat het heel simpel is. Je brengt je kindje naar bed zonder gedoe, ook als je inbakeren aan het afbouwen bent. Dit is het ultieme stappenplan:

Stap 1. Trek je baby het BUNDI slaapzakje aan

De mouwtjes van het slaapzakje zitten bewust strak - strakker dan je gewend bent van andere slaapzakken - omdat dit nodig is voor de juiste werking. Tip om aan te trekken: Sla het mouwboordje 2 keer om, steek alleen het vuistje door het mouwboordje en trek de BUNDI aan de schouderstof omhoog. Sla daarna het mouwboordje weer terug en vouw eventueel de wantjes om het handje heen.

Aan de onderkant van het slaapzakje zitten touwtjes voor als het slaapzakje nog aan de grote kant is. Om de bewegingsruimte wat te beperken bindt je het slaapzakje dicht onder de voetjes. Dat doe je zo: geef even een ‘rukje’ aan de stof zodat het strak zit op het bovenlijfje. Bind daarna de overtollige stof samen met de touwtjes.

Stap 2. Rits de armpjes op het gewenste niveau vast

Onder de mouwtjes van het BUNDI slaapzakje zitten ritsjes. Je ritst de armpjes in slechts seconden naast het lijfje. Met de ritsjes volledig dicht kan je kindje gewoon bewegen, zeker als het al wat ouder is. Je kindje heeft dus voldoende bewegingsvrijheid, maar kan niet ongecontroleerd maaien met de armpjes. Kom je uit een situatie van strak inbakeren? Start dan altijd met het ritsje helemaal dicht. Is je kindje gewend aan iets meer bewegingsvrijheid, dan doe je het ritsje de volgende keer ietsje verder open.

Stap 3. Leg je kindje in bed

Bij voorkeur gebruik je het NUNKI lakentje om je kindje in te stoppen. Het innovatieve prijswinnende lakentje zorgt voor een geborgen gevoel in bed, waardoor je kindje minder snel onrustig wordt. Inbakeren afbouwen kan onrust veroorzaken en het lakentje kan je kindje geruststellen, waardoor het beter in slaap valt. De combinatie van het NUNKI lakentje en het BUNDI slaapzakje werkt optimaal, omdat je dan zowel de oorzaak als de symptomen aanpakt. 

Op het tempo van jouw baby

Herhaal dit stappenplan elke keer, waarbij je stap 2 steeds iets aanpast op het tempo van jouw kindje. In het begin rits je de armpjes bijvoorbeeld helemaal vast, daarna doe je aan één kant het ritsje een beetje open. Tip: kijk goed welk armpje het meest dominant is bij jouw kindje en start met het minst dominante armpje. Gaat dat goed? Dan doe je vervolgens de ritsjes aan beide kanten een stukje open. Geef je kindje bij elke stap een paar dagen de kans om te wennen en ga pas een stapje verder als je kindje er klaar voor is. Zo laat je je kindje langzaam wennen aan meer bewegingsvrijheid, op een tempo dat bij hem of haar past. 

Zit er een vervelende nacht tussen? Doe de ritsjes gerust weer iets verder dicht. Het gaat erom dat je geleidelijk aan afbouwt en het is niet erg als er een keer een onrustige nacht tussen zit, dat hoort erbij.

BUNDI: het ideale slaapzakje

Het BUNDI slaapzakje is ideaal om inbakeren af te bouwen. Het slaapzakje heeft een superfijne zachte stof en is beschikbaar 3 maten en 8 verschillende kleuren. Let wel op: het is belangrijk dat je het slaapzakje niet op de groei koopt. 

Bekijk BUNDI

 

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!