Inbakeren vs strak instoppen met NUNKI: de verschillen

Is je baby onrustig tijdens het slapen, dan krijg je vaak het advies om je kindje in te bakeren. Helaas moet je inbakeren afbouwen zodra je kindje kan omrollen en dan ben je vaak weer terug bij af. Veel ouders hebben ervaring met kindjes die slecht slapen na het stoppen met inbakeren. Is inbakeren dan wel de juiste oplossing? Wegen de nadelen van inbakeren op tegen de voordelen? Lees is dit artikel hoe het NUNKI lakentje een goed alternatief kan zijn voor inbakeren en hoe de verschillende methodes precies werken.

Geborgenheid

Kindjes die moeilijk in slaap komen of snel wakker worden hebben meestal behoefte aan geborgenheid: een gevoel van veiligheid waarbij je goed kunt ontspannen. Een stevige knuffel geeft een geborgen gevoel, maar je baby moet ook leren om te slapen in zijn eigen bedje. Inbakeren kan dan ook zorgen voor dat geborgen gevoel. Bovendien kan je kindje dan niet langer ongecontroleerd bewegen met de armpjes en zichzelf zo wakker houden of wakker maken gedurende de nacht.

Ook het NUNKI lakentje creëert een geborgen gevoel: de elastische stof aan de bovenkant zorgt voor een fijne druk op het bovenlichaam, waardoor je kindje zich veilig voelt en beter kan ontspannen.

Onderzoek toont aan: strak instoppen is net zo effectief

Uit onderzoek blijkt dat strak instoppen net zo effectief is als inbakeren, wat betreft het bieden van geborgenheid. Zo wijst onderzoek van Monique L’Hoir (Klinisch pedagoog, lid Landelijke Werkgroep Wiegendood & onderzoeker bij de Wageningen Universiteit) uit dat:

  • strak instoppen en verkort opmaken het risico op wiegendood verkleint met 76%
  • strak instoppen excessief huilen in de eerste week vermindert met 40%

Strak instoppen is dus een goede oplossing, maar baby’s hebben nog geen controle over hun bewegingen waardoor ze het lakentje snel los slaan of schoppen. Bij het NUNKI lakentje kan dit niet gebeuren, omdat het lakentje om het matrasje heen gaat.

Vergelijkingstabel inbakeren vs NUNKI

Inbakeren en het NUNKI lakentje geven dus allebei een geborgen gevoel in bed. Toch zijn het twee totaal andere methodes, met een compleet ander effect op je baby. In de onderstaande tabel vergelijken we de methodes met elkaar:

Inbakeren

NUNKI lakentje

Zorgt voor een geborgen gevoel in bed

Bestrijdt de symptomen van onrust

Pakt de oorzaak van onrust aan

Hoef je niet af te bouwen

Veilig als je kindje kan omrollen

Veilig na vaccinatie

Geschikt voor oudere kindjes

Geschikt voor kindjes met heupdysplasie

Kindje kan handjes omhoog doen


Het grootste nadeel van inbakeren

Inbakeren heeft een heel groot nadeel: zodra je baby leert omrollen moet je per direct stoppen met inbakeren. Sterker nog, eigenlijk wil je het inbakeren hebben afgebouwd voordat je baby leert omrollen. Als je baby kan omrollen en met het gezichtje naar beneden belandt kan inbakeren leiden tot wiegendood. Daar moeten we niet aan denken!

Inbakeren is dus maar een tijdelijke oplossing en de kans is groot dat je kindje weer slecht slaapt na het stoppen met inbakeren. De periode dat je kindje gaat omrollen zit hij vaak midden in een sprongetje en dat maakt slapen een grote uitdaging. Bovendien ontwikkelt de fijne motoriek pas tussen de 7 en 9 maanden, waardoor je kindje na het afbouwen van inbakeren nog steeds ongecontroleerd beweegt en moeilijk tot rust kan komen in bed.

Inbakeren afbouwen lukt niet

Inbakeren afbouwen moet je niet onderschatten. Je hebt je baby laten wennen aan een bedritueel waarbij hij wordt ingebakerd, dus de kans is groot dat hij zonder dat strakke gevoel ineens niet meer kan slapen. Het wordt aangeraden om eerst één armpje vrij te leggen, voordat je helemaal stopt met inbakeren. Maar dat ene armpje is vaak al te veel bewegingsvrijheid.

Gelukkig kan ook hier het NUNKI lakentje een positief effect hebben: het lakentje zorgt voor een fijne druk op het bovenlichaam waardoor je kindje beter kan ontspannen. Dit kan helpen bij het afbouwen van inbakeren, omdat je kindje toch dat geborgen gevoel krijgt waar hij aan gewend is.

Bewegingsvrijheid

Een groot verschil tussen inbakeren en het NUNKI lakentje is de mate van bewegingsvrijheid. Is je baby ingebakerd, dan kan het de armpjes niet bewegen. Onder het NUNKI lakentje heeft je baby die bewegingsvrijheid wél. De werking zit in de elastische stof die een fijne druk geeft op het bovenlichaam. Ook als je baby liever met de handjes omhoog slaapt, ervaart hij nog steeds die fijne druk die hem rustig maakt. De bewegingsvrijheid van het NUNKI lakentje heeft dus een aantal voordelen:

  • kindje kan zelf de slaaphouding kiezen
  • je kunt de natuurlijke signalen van je baby beter herkennen
  • mocht je kindje omrollen, dan kan hij zichzelf omhoog duwen met de handjes
  • de heupen kunnen goed ontwikkelen omdat de beentjes helemaal vrij liggen

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop en ook op dat vlak is inbakeren niet altijd ideaal. Zoals benoemd is inbakeren niet veilig als je kindje kan omrollen, maar er zijn meer situaties waarbij inbakeren niet veilig is. Als het erg warm is bijvoorbeeld, of als je kindje een verhoogde kans heeft om koorts te krijgen. Om die reden kun je je baby beter niet inbakeren na een vaccinatie of bij een verkoudheid. Lees ook het artikel “Wanneer inbakeren? In deze 8 situaties is inbakeren niet veilig!”

Het NUNKI lakentje is ontworpen op veiligheid. Volgens onderzoek draagt het zelfs bij aan de 4 regels van veilig slapen voor baby’s: in eigen bed, op de rug, in een slaapzak en zonder losliggend materiaal in bed. Het lakentje zit om het matras heen, waardoor het niet kan losraken. Als je kindje eronderuit zou kruipen, valt het lakentje strak tegen het matras aan. Zo heb je nooit losliggend materiaal in het bedje. Ook kun je het lakentje kort opmaken, zodat je baby niet naar onderen kan kruipen.

Gemak

Inbakeren kan soms best lastig zijn. Iedereen doet het op z’n eigen manier en dit zorgt voor onrust bij je baby. Baby’s zijn namelijk enorm gebaat bij rust en regelmaat: een vast bedritueel waarbij alle handelingen voorspelbaar zijn. Het NUNKI lakentje speelt daar op in: strak instoppen doe je simpelweg door een rits dicht te ritsen. Iedereen kan het en iedereen doet het op precies dezelfde manier. Het bedritueel is dus supersimpel!

Benieuwd naar het NUNKI lakentje?

Bekijk NUNKI

Liefs,
Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!