Zo overleef je de feestdagen met een baby

De drukke decembermaand zit vol met feestdagen en activiteiten. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar stiekem ook heel vermoeiend. Zeker als je de feestdagen dit jaar voor het eerst viert met een (pasgeboren) baby. Lees in dit artikel handige tips om te kunnen genieten van de feestdagen met een baby.

De een viert de feestdagen met drank, dansjes en maakt er een feestje van, terwijl de ander rustiger dineert in het gezelschap van vrienden of familie. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe jij je feestdagen wil inrichten, maar de kans is groot dat je baby je de volgende dag vroeg in de ochtend weer nodig heeft. Je zal baat hebben bij de volgende tips, maar je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe jij de feestdagen viert met jouw baby!

Kerstdagen met een baby

Bedenk eerst waar je de kerstdagen gaat doorbrengen. Is het kerstdiner dit jaar bij jullie of ga je ergens anders eten? Wat je ook beslist, probeer de dag zo in te richten dat je zelf ook een beetje kunt genieten. Zorg dat je je baby naar bed kunt brengen wanneer dat nodig is. Thuis kan je baby natuurlijk gewoon naar de eigen slaapkamer, maar bij vrienden of familie kun je (in goed overleg) ook een eigen kamertje creëren. Het kan dan handig zijn om een campingbedje mee te nemen. 

Maak samen een plan
Heb je een moeilijke slaper, dan vind je het misschien fijn om te blijven slapen, zodat je je baby niet wakker hoeft te maken om naar huis te gaan. Wat je ook doet: maak een plan de campagne en bespreek vooraf met je vrienden of familie wat er mogelijk is, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Volg jullie normale ritme
Jouw ritme wordt waarschijnlijk helemaal overhoop gehaald tijdens de feestdagen, maar probeer voor je baby zoveel mogelijk jullie normale ritme te volgen. Hanteer jullie vaste tijdstippen voor voeding en slapen en gebruik waar mogelijk het vaste bedritueel, zodat je kindje weet dat het tijd is om te gaan slapen. Zing je thuis altijd een liedje? Doe dat dan ook als je op bezoek bent. Gebruik je het NUNKI lakentje? Neem deze dan mee! Het lakentje past op de meeste campingbedjes en geeft je kindje dat vertrouwde geborgen gevoel in bed waardoor het beter kan ontspannen en sneller in slaap valt.

Blijf relaxed
Met een baby gaan dingen soms anders dan gepland. Hou er dus rekening mee dat je misschien een gang van het kerstdiner mist, omdat je je baby naar bed moet brengen of omdat hij even aandacht nodig heeft. Hoe relaxter jij bij je baby zit, hoe beter je kindje kan ontspannen waardoor het weer sneller in slaap valt. Voel je dus niet opgejaagd en accepteer dat je stukje vlees koud ligt te worden. Dat stukje vlees kun je gewoon weer opwarmen (of overslaan, de meeste kerstdiners zijn toch overdadig), dus er is niks aan de hand! Met een relaxte houding geniet je veel meer van de kerstdagen. De eerste kerst met een baby is nu eenmaal anders dan je gewend bent. Accepteer dit en bespreek het van tevoren met het gezelschap, zodat niemand je FOMO triggert of probeert over te halen om snel terug te komen.

Oud&Nieuw 

Eet jij dit jaar thuis een oliebol voor de tv of ga je liever op pad? Als nieuwjaar voor jou het grootste feest van het jaar is, dan is het misschien handig om oppas te zoeken. Op die manier kun je lekker gaan feesten en de volgende dag uitbrakken in bed. Dat kan prima, zolang je de zorg voor je baby aan iemand anders overlaat. Jij blij en je baby blij - dat is wat we willen toch? Vier je deze oud & nieuw wel samen met je baby, dan kunnen onderstaande tips helpen.

Op pad? Ga met de auto!
Ga je de jaarwisseling vieren bij vrienden of familie, ga dan met de auto. Je kunt dan veel meer spullen meenemen, zoals een campingbedje. Hiermee creëer je een eigen (vertrouwde) slaapplek voor je baby. Ook wordt er vaak al flink wat vuurwerk afgestoken op 31 december en je baby kan schrikken van al dat geknal. De auto voelt dan een stuk veiliger.

Blijf slapen
Ga je met de auto, maar wil je wel graag een glaasje champagne drinken rond middernacht? Vraag dan aan je vrienden of familie of jullie kunnen blijven slapen. Zo hoef je je baby niet wakker te maken om naar huis te gaan en kun je gemakkelijker genieten van de avond zonder ‘deadline’. 

Wakker maken of doorslapen tijdens vuurwerk?
De meeste baby’s worden niet zomaar wakker van vuurwerk. Slaapt jouw baby rustig door? Maak hem dan ook niet wakker. Jij vindt het misschien gezellig om samen met je baby naar het vuurwerk te kijken, maar je baby snapt er nog weinig van en kan er zelfs van schrikken. Gebruik een babyfoon om goed te monitoren of je baby wakker wordt en is dat niet het geval, laat hem dan lekker doorslapen. 

Wordt je baby toch wakker van het vuurwerk? Probeer ook dan het gewone ritme aan te houden en doe wat je normaal gesproken ook doet als je baby ‘s nachts wakker wordt, zoals troosten, voeden of knuffelen. Als je in de (donkere) kamer blijft waar de baby lag te slapen is de kans het grootst dat hij weer opnieuw in slaap valt. Het is niet verstandig om je baby mee naar buiten te nemen. Door de kou en de herrie van het vuurwerk is de kans groot dat hij schrikt en daarna helemaal niet meer in slaap komt.

Happy new life!

Nu je een baby hebt ziet het nieuwe jaar er waarschijnlijk heel anders uit. Een baby groeit ontzettend snel, dus vergeet niet te genieten van alle kleine momentjes samen. Voordat je het weet is je kindje al geen baby meer maar een dreumes! Ik wens jullie heel veel plezier en geluk samen in 2023.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!