Waarom je niet mag inbakeren na vaccinatie (en wat je wél kan doen)

Inbakeren is een goed hulpmiddel om je baby rustig te krijgen als hij moet gaan slapen. Bij traditioneel inbakeren gebruik je een doek om je kindje strak in te wikkelen, zodat ongecontroleerd bewegen niet meer mogelijk is. Tegenwoordig bestaan er allerlei producten en slaapzakjes om inbakeren gemakkelijker te maken. Toch is inbakeren na een vaccinatie niet verstandig, ook niet met de moderne methodes. In dit artikel lees je waarom je je baby niet mag inbakeren na vaccinatie en wat je wél kunt doen.

Waarom niet inbakeren na vaccinatie?

Inbakeren na vaccinatie wordt afgeraden omdat je kindje mogelijk koorts kan krijgen. Kleine baby’s kunnen nog niet zweten om af te koelen zoals wij volwassenen dat doen. Bij een baby wordt de warmte gereguleerd via het hoofdje en de handjes. Is je kindje ingebakerd, dan liggen de handjes verstopt in het stof. Afkoelen wordt daardoor erg lastig en zo kan er warmtestuwing ontstaan. De temperatuur van je kindje blijft dan steeds verder oplopen en dit verhoogt de kans op de wiegendood. Om al deze ellende te voorkomen, is het verstandig om inbakeren na inenting achterwege te laten.

Wanneer is inbakeren gevaarlijk?

Inbakeren na vaccinatie kan gevaarlijk zijn tot 1 à 2 dagen na de inenting. Is je kindje na 48 uur helemaal koortsvrij en niet ziek geworden van de vaccinatie? Dan kun je weer veilig inbakeren. Houd de temperatuur van je kindje nog steeds goed in de gaten. Als de voeten of de nek klam aanvoelen, dan heeft je baby het te warm. Bij baby’s is zweten een teken van oververhitting! Als je baby klam aanvoelt, kun je dus beter niet inbakeren.

Ook in deze situaties kan inbakeren gevaarlijk zijn:

  • met warm weer
  • bij buikligging
  • bij benauwdheid of luchtweginfecties
  • bij heupdysplasie
  • bij nat eczeem

Meer weten? Lees dan ‘Wanneer inbakeren? In deze 8 situaties is inbakeren niet veilig!’

Hoe dan toch inbakeren na vaccinatie?

Zoek je naar een alternatief voor inbakeren na inenting? Kies dan voor een optie waar je baby het hoofd en de handjes helemaal vrij heeft. Ons BUNDI slaapzakje is daar een mooi voorbeeld van. Het is een milde manier van inbakeren, waarbij je de ritsjes onder de mouwen van het slaapzakje dicht kunt ritsen. Je baby kan de armpjes dan nog wel bewegen, maar niet meer ongecontroleerd maaien met de armpjes. De handjes liggen dan vrij, net als bij een gewone slaapzak.

Wil je toch inbakeren na vaccinatie, dan is het BUNDI slaapzakje (slechts 0,3 TOG!) dus een goede optie. Let wel op dat je de wantjes niet over de handjes heen vouwt. Na vaccinatie wil je juist dat de handen vrij zijn om af te kunnen koelen. Succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!