Medisch pedagogisch zorgverlener over de Fedde&Kees methode

Van spanning en onrust naar rust en DE oplossing! 

Al 6 jaar werk ik als medisch pedagogisch zorgverlener op verschillende kinderafdelingen in ziekenhuizen.

Waar ik al jaren ouders begeleid van onrustige baby’s. Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan met verschillende soorten methodes voor het inbakeren van baby’s.

Sinds dit jaar heb ik iets nieuws ontdekt wat ik andere professionals niet zou willen onthouden!

Sinds kort lenen wij aan ouders, wanneer we denken dat het helpend kan zijn het Fedde&Kees setje(het slaapzakje en het lakentje) uit, zodat ouders het thuis kunnen proberen.

Een mooi en succesvol ervaringsverhaal van een ouder wil ik graag met jullie delen:

Het betreft een moeder die al enige tijd haar dochtertje inbakerde. Samen met haar partner waren ze op zoek naar de juiste timing om het officiële inbakeren af te bouwen.

Moeder vertelde dat ze dit elke week met elkaar bespraken maar gezien het slaapgebrek de stap niet durfde te zetten.

Ze kwamen voor een opname bij ons in het ziekenhuis op de kinderafdeling. We raakte in gesprek over de kraamtijd en de eerste maanden en al snel vertelde moeder hoe intensief het was geweest.

Het was hun eerste kindje, hadden veel adviezen gekregen en er was veel onrust geweest. Al gauw zijn ze begonnen met inbakeren wat succesvol bleek te helpen. Totdat ze begon met rollen en ouders realiseerde dat het tijd werd om af te bouwen. Maar hoe? 

Ouders hadden veel geprobeerd, eerst één armpje uit de zak, dan twee, en toch weer terug. Gewoon een paar nachten zonder de inbakerzak maar ook dat hielp niet.

Precies in die periode kwamen ze bij ons in het ziekenhuis.  

Omdat wij sinds kort hier in het ziekenhuis het Fedde&Kees slaapzak en laken hebben besloot ik dit aan moeder uit te lenen. Om zo op een andere manier te proberen het inbakeren af te bouwen.

Ik belde ze na een paar dagen op om te horen hoe het moeder beviel. En dat was een erg verrassend en leuk telefoon gesprek.

Het ging super! 

Ze hadden haar dezelfde avond in de slaapzak gelegd onder het lakentje en wat bleek al snel leek ze er aan gewend te zijn. Doordat de ritsjes van de slaapzak dicht geritst kunnen worden, gaf dit het begrensde gevoel wat ze gewend was. Dit in combinatie met de speciale diepe druk van het lakentje. Ouders zagen na 2 slaapjes en een beetje wennen, een snel inslapende baby die weer rustig haar slaapjes kon doen.

De combinatie van de slaapzak en het laken zorgde voor hetzelfde gevoel dat ze gewend was van de oude inberzak.

Samen hadden ze deze hobbel genomen, het inbakeren afgeleerd!

Medisch pedagogisch zorgverlener, Melissa Cabaret-Wesselius

www.dekinderkliniek.nl

Frederieke Meihuizen

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!