3 gouden slaaptips voor jouw baby op vakantie

Vakantie met je gezin is een tijd van mooie herinneringen maken en veel tijd met elkaar doorbrengen. Toch blijkt uit onderzoek dat op vakantie gaan een van de grootste stressfactoren voor ouders is.

Alle voorbereidingen, je werk goed overdragen, het reizen en inpakken. Maar ook de onzekerheid hoe jouw baby gaat reageren op een ander ritme, ander klimaat en misschien wel tijdzone en vooral ‘hoe gaat baby slapen op vakantie?’

Omdat Bureau van slaap graag wil dat jij een ontspannen vakantie tegemoet gaat, delen zij 3 gouden slaaptips voor jouw baby op vakantie, zodat jullie allemaal lekker kunnen slapen op vakantie.

1. Voorbereiding is key!

Op vakantie gaan met kinderen is fijn, maar zorg dat je niet te veel voor verrassingen komt te staan:

 • Maak een lijstje met onmisbare items. Informeer van tevoren wat er op je vakantieadres wat aanwezig is. En ga je met het vliegtuig op vakantie? Informeer welke faciliteiten er zijn of welke je moet reserveren;
 • Hoe beter jij voorbereid bent, hoe minder stress je hebt. Heb jij veel spanning? Dan kan je baby dat gaan overnemen;
 • Neem uit voorzorg vuilniszakken mee om de slaapkamer donker te kunnen maken. Ook zijn er (online) voldoende kant- en klare verduisteringsgordijnen met zuignappen te koop;
 • Wat voor bedje is er aanwezig en is je kindje gewend om daarin te slapen? Wat voor beddengoed neem je mee?
 • Plan voorafgaand, maar vooral ook als je thuis terugkomt wat rustige dagen in. Zo kan je baby weer acclimatiseren en in het ritme komen. Plan ook de eerste dag(en) op vakantie niet helemaal vol. 

2. Bied je kindje houvast met het slaapritme en vaste rituelen

Probeer zoveel mogelijk in hetzelfde slaapritme van thuis te blijven. De slaapplek is minder belangrijk. Dus een slaapje in de auto, het bedje buiten in de schaduw of lekker in de draagzak is echt niet erg. Het gaat erom dat jouw baby op de pieken van moeheid de mogelijkheid krijgt om te gaan slapen. Ga je er te vaak en te veel overheen, dan raakt je kindje vermoeid en in combinatie met extra prikkels en minder routine; dat ga je terugzien in de nachten. 

Door zo veel mogelijk de vaste routines van thuis aan te houden, linkt je kindje dat aan het slapengaan. 

 • Probeer altijd voor het slapengaan je vaste bedtijdritueel van liedje, boekje, knuffelen etcetera aan te houden;
 • Neem vertrouwde spulletjes mee van thuis, denk aan de slaapzak, muziekje en het knuffeltje. En gebruik je thuis het NUNKI lakentje, neem die dan ook mee op vakantie. De vaste handeling van je kindje onder het lakentje leggen is een routine die je kindje linkt aan lekker slapen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld white noise.

3. Mindset

Slapen op een andere plek kan echt even spannend zijn voor jouw baby. Accepteer dat het anders loopt. Het ene kindje is gevoeliger voor een veranderende omgeving dan een ander kindje. Ga je voor het eerst op vakantie met jouw baby, dan kán je helaas niet alles plannen en regisseren. 

Vakantie met kinderen is heerlijk, maar ook echt even anders:

 • Plan niet te veel ‘uitjes’ op een dag;
 • Zorg voor voldoende rustmomenten;
 • Wees flexibel met de slaapplek: dat er geslapen wordt is belangrijker dan waar;
 • Geniet! Ontspan! Hoe meer gestrest jij bent, hoe minder goed het slapen bij jouw kindje gaat.

En onthoud, gaat het slapen niet goed? Bouw thuis dan wat rustdagen in om weer in je oude ritme te komen met alle vertrouwde routine en spulletjes en binnen een paar dagen gaat het vast weer goed.

Fijne vakantie!

Liefs, 

Marijke & team


Bureau van slaap helpt gezinnen aan meer rust en slaap. Kenmerkend is hun liefdevolle aanpak, daarom werken zij niet met slaaptrainen of strakke slaapschema’s. Wil je meer slaaptips, volg Bureau van slaap op Instagram of neem een kijkje op hun website. Bureau van slaap heeft ook een speciale slapen op vakantiegids uitgebracht, boordevol tips voor een ontspannen vakantie.

Marijke

Bureau van Slaap

Marijke Smeding is kinderslaapcoach en eigenaresse van Bureau van slaap. Samen met haar team van professionele, gecertificeerde slaapcoaches helpt zij dagelijks ouders aan meer (nacht)rust in het gezin. Bureau van slaap werkt met een liefdevolle aanpak, zonder je kindje te laten huilen of te slaaptrainen. Op Instagram delen zij de wereld aan gratis slaaptips.