3 items die je baby écht helpen om beter te slapen

Er zijn zo ontzettend veel spullen voor baby’s, dat je als ouder soms door de bomen het bos niet meer ziet. Al die spullen zijn hartstikke duur en de kans is groot dat je ze amper gebruikt. Als het gaat om de slaap van je baby, zijn er eigenlijk maar 3 items die je écht nodig hebt. Ontdek in dit artikel welke dat zijn.

Disclaimer: elke baby is anders en een wonderpil om je baby altijd goed te laten slapen bestaat niet. Helaas. Als deze wel had bestaan, had je het wel geweten. Stop dus maar met streven naar perfectie en accepteer dat sommige dingen niet altijd meteen goed gaan.

Wat wél enorm veel verschil kan maken, is het creëren van de ideale omstandigheden voor slaap. Dit biedt geen garanties, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je geen simpele oorzaken van slecht slapen over het hoofd ziet. Lees daarom ook even dit artikel:
De ultieme gids om de ideale slaapomgeving te creëren voor je baby

Oke, dat gezegd hebbende is het tijd voor de 3 items die ervoor zorgen dat je baby beter slaapt én jouw leven als ouder een stuk gemakkelijker maakt.

1. White noise

White noise (in het Nederlands: witte ruis) is een soort monotoon, zoemend of ruisend geluid. De frequenties van het geluid hebben een altijd gelijke intensiteit, er zitten dus geen uitschieters naar boven of naar beneden in. White noise wordt vaak als achtergrondgeluid gebruikt om omgevingsgeluiden te maskeren en een constante, rustige geluidsomgeving te creëren. Dit werkt heel rustgevend voor baby’s.

Men zegt dat het baby’s doet denken aan het consistentie geluidslandschap dat ze horen in de baarmoeder; daar klinken alle geluiden ook eentonig en dof. Op die manier zorgt white noise dat baby’s minder stress ervaren en gemakkelijker ontspannen, wat weer gunstig kan zijn voor de slaap van je baby.

Heeft jouw baby moeite met slapen, dan is het zeker de moeite waard om white noise toe te voegen aan de babykamer. Er zijn allerlei soorten apparaatjes en knuffels te koop die white noise produceren, maar er zijn ook simpelweg apps waarmee je white noise kunt afspelen via je smartphone. Let wel op dat je nooit (grote) knuffels of apparaten ín het bedje legt, dit wordt gezien als onveilig. Maak je gebruik van je smartphone, zorg dan wel dat alle visuele prikkels (zoals een verlicht beeldscherm) afwezig zijn. Dit kan je kindje juist stimuleren, waardoor het slapen juist moeilijker wordt.

2. Een comfortabele stoel voor jezelf

De eerste maanden moet je baby nog leren om zelfstandig te slapen. Dat betekent dat het heel normaal is dat je kindje jou in het begin nodig heeft om in slaap te vallen. Je kindje is graag heel dicht bij je in de buurt, heeft behoefte aan aanraking en valt het liefst bovenop jou in slaap. Het is fijn om uiteindelijk te streven naar een situatie waarin je kindje zonder jouw hulp in slaap kan vallen, maar dat kan even duren. Tot die tijd is het belangrijk dat je als ouder een comfortabele plek hebt op de babykamer, zodat je geduldig en comfortabel bij je baby kunt zijn als hij je nodig heeft. 

Zelf heb ik dit enorm gemist bij mijn vier kinderen. Ik stond altijd wanhopig en oncomfortabel boven het wiegje gebogen om mijn kindjes te troosten, in de hoop dat ze snel zouden ophouden met huilen. Dat werkt niet. Je baby voelt je stress en kan dan niet ontspannen.

Zorg daarom dat je een fijn plekje creëert voor jezelf, zodat je comfortabel langs de wieg of het bedje kan zitten. Soms zit je er best een tijdje, dus neem iets mee waarmee je jezelf kunt vermaken. Vermijd prikkelrijke items, maar kies bijvoorbeeld iets om via oordopjes naar te luisteren zoals muziek of een podcast. Gebruik je hiervoor je smartphone? Zorg dan wel dat je scherm echt uitstaat, want zelfs de meest zwakke verlichting zou je baby wakker kunnen houden. Je zit nu comfortabel, hebt je handen vrij om je baby te troosten wanneer dat nodig is en voelt minder snel de onrust om weg te moeten uit de ruimte. Dat is echt heel waardevol!

3. Het NUNKI lakentje

Toen Fedde - mijn vierde kindje - maar geen rust kon vinden in zijn bedje, werd ik een beetje moedeloos. Hij vond het fijn om strak ingestopt te worden, maar schopte de lakentjes steeds los. Als ouders hebben we urenlang bij zijn bedje gestaan om het lakentje op zijn plek te houden. Ik dacht toen: dit moet toch anders kunnen? Maar ik kon geen goede oplossing vinden. Daarom ging ik zelf naar de tekentafel. 

Na veel dingen uitproberen had ik iets uitgevonden: een lakentje dat om het matras heen gaat en gemakkelijk dicht te maken is met een rits. Fedde lag lekker strak ingestopt en kon het lakentje niet meer lostrappen. En het werkte! Mijn baby had eindelijk het fijne strakke gevoel wat hij nodig had en ik had mijn handen vrij om hem in slaap te aaien. Het werkte zo goed voor Fedde, dat ik dacht: andere ouders verdienen dit ook. Daarom heb ik Fedde&Kees opgericht.

Het
NUNKI lakentje won kort daarna twee prijzen en inmiddels slapen meer dan 40.000 baby’s beter met het unieke lakentje. De elastische band aan de bovenkant zorgt voor een fijne druk op het bovenlichaam. Hierdoor kan je kindje beter prikkels verwerken en ontspannen, net zoals in de baarmoeder. Je baby valt dan sneller in slaap én slaapt langer door.

Als bedenker van dit product kan ik wel vertellen hoe goed het werkt, maar misschien lees je liever ervaringen van anderen. En als je vragen hebt, stel ze gerust.

Bonustip: klein knuffeldoekje

Heb je de 3 items hierboven afgevinkt? Dan heb ik nog een kleine tip voor je. Leg een klein knuffeldoekje boven het hoofdje van je baby. Een jonge baby weet nog niet precies waar zijn of haar lichaampje ophoudt en het knuffeldoekje zorgt voor een veilig gevoel van begrenzing. Zo simpel kan het zijn!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!