4 maanden sprong & slecht slapen: dit kun je doen

De 4 maanden sprong heeft veel impact op het slaapgedrag van je baby. Zoveel zelfs, dat er een term voor is: de 4 maanden slaapregressie. Wat gebeurt er allemaal met je kindje? En wat kun je als ouder doen om deze periode zo goed mogelijk door te komen? Lees in dit artikel alles over de 4 maanden sprong en slecht slapen.

De eerste signalen van deze sprong kunnen merkbaar zijn tussen de 14 en 20 weken. Bereid je maar vast voor want deze sprong is best heftig. Sommige ouders ervaren het zelfs als de meest heftige sprong van allemaal. Maar wees gerust: zoals elke sprong is het maar tijdelijk. Je kindje leert zoveel nieuwe dingen, dat het soms lijkt alsof je daarna ineens een totaal ander kindje hebt. Een bijzondere fase dus!

Wat gebeurt er tijdens de 4 maanden sprong?

Een van de belangrijkste dingen die je baby leert tijdens de 4 maanden sprong is verbanden zien. Hiervoor kon je baby al sensaties, patronen en (vloeiende) overgangen herkennen, maar zag hij dit als losse gebeurtenissen. Tijdens deze sprong leert je baby dat het allemaal bij elkaar hoort en zo een grote gebeurtenis vormt. Dit is een compleet nieuw perspectief, dus daar moet je baby even aan wennen. Dat resulteert in meer huilen, hangerig zijn en last hebben van een slecht humeur.

Nieuwe vaardigheden leren

Aan het einde van de 4 maanden sprong, meestal rond de 20 weken, is de meest lastige fase voorbij. Nu begint het leuke gedeelte. Je kindje is gewend aan het nieuwe perspectief op de wereld en gaat ontdekken welke nieuwe vaardigheden hierbij horen. Wat je baby precies leert is natuurlijk heel erg verschillend per kind. Dit zijn vaardigheden die je baby kan laten zien aan het einde van de 4 maanden sprong:

 • ineens voorwerpen vastgrijpen
 • beginnen met babbelen en dingen zeggen als ‘mommom’, ‘tata’ of ‘baba’
 • je kindje vind het leuk om vliegtuigje te spelen
 • blij worden van kinderliedjes en dansjes
 • schaterlachen (schattig!)
 • de eerste kruipbewegingen maken
 • minder slaapjes doen overdag
 • ontdekken dat mama komt als je huilt 
 • omrollen

Waarom slaapt mijn kindje slecht?

Het lijstje hierboven geeft het al aan: tijdens de 4 maanden sprong verandert er best veel op het gebied van slaap. In het begin van deze sprong is je kindje sowieso wat huilerig, hangerig en humeurig, dus dat zal je ook merken als je je kindje naar bed brengt. Daarna zit de moeilijkheid vooral in de nieuwe vaardigheden. Je kindje moet natuurlijk even wennen aan minder slaapjes doen overdag. Ook heeft je kindje ontdekt dat mama komt als je huilt, dus daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Wat ook veel effect heeft op de slaap van je kindje, is leren omrollen. Vooral als je baby gewend was aan inbakeren. Nu je baby (bijna) kan omrollen, mag inbakeren absoluut niet meer dus je moet direct beginnen met afbouwen. Je kindje was gewend aan het strakke en geborgen gevoel en kan zonder dat gevoel de rust misschien niet vinden. Dat was precies de reden dat je bent begonnen met inbakeren en nu kan het voelen alsof je weer terug bij af bent.

Wat kan ik doen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je begrijpt waarom je kindje zo huilerig en hangerig is. Je kindje ziet de wereld ineens vanuit een ander perspectief en moet allerlei ‘nieuwe’ indrukken verwerken. Het kost even wat tijd om daaraan te wennen. Accepteer dat je kindje die tijd nodig heeft. Troost je kindje wanneer hij daar behoefte aan heeft en probeer zoveel mogelijk geduld te hebben in deze moeilijke periode. 

Als het om slapen gaat, dan kunnen de producten van Fedde&kees je misschien helpen. We hebben twee oplossingen voor kindjes die onrustig slapen omdat inbakeren niet meer mag:

 • Met het BUNDI slaapzakje kun je inbakeren stapje voor stapje afbouwen, op het tempo van je kindje. Langzaam wennen is wel zo fijn in deze toch al moeilijke periode! 
 • Het innovatieve NUNKI lakentje geeft ook dat strakke en geborgen gevoel in bed. Terwijl de elastische band aan de bovenkant van het lakentje diepe druk uitoefent op het bovenlijfje, kan je kindje de armpjes gewoon bewegen. Het lakentje is - in tegenstelling tot inbakeren - niet bedoelt om de symptomen van onrust te bestrijden, maar pakt juist de oorzaak aan. De fijne druk zorgt ervoor dat je kindje de rust beter kan vinden, beter kan ontspannen en gemakkelijker in slaap valt. 

Ik wens je heel veel succes (en geduld) met je kindje tijdens de 4 maanden sprong. Nogmaals: dit is tijdelijk! Na deze sprong heeft je kindje ineens allerlei nieuwe vaardigheden die ontzettend leuk zijn om samen te ontdekken.

Liefs,

Frederieke


Bron: Oei ik groei!

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!