6 maanden sprong: mijn baby wil niet meer slapen

De 6 maanden sprong is een hele heftige. Je baby heeft in het eerste halfjaar al ontzettend veel ontwikkeling doorgemaakt, maar vanaf de 6 maanden kan het échte denkwerk beginnen. Deze ‘brein-groeispurt’ kan er helaas wel voor zorgen dat je kindje ineens veel meer moeite heeft met slapen. Wat gebeurt er precies tijdens deze sprong? Wat kun je als ouder doen om deze periode gemakkelijker te maken? Lees in dit artikel alles over de 6 maanden sprong en het slaapgedrag van je kindje.

Wat gebeurt er tijdens de 6 maanden sprong?

Bij de 6 maanden sprong gebeurt er iets belangrijks. In deze fase leert je kindje namelijk de relatie zien tussen verschillende gebeurtenissen. Tijdens de 4 maanden sprong heeft je baby al geleerd om gebeurtenissen te herkennen. Deze kennis wordt nu uitgebreid met de mogelijkheid om relaties tussen verschillende dingen waar te nemen en te begrijpen. Je baby begrijpt voor het eerst hoe objecten en gebeurtenissen in verhouding staan tot elkaar. 

De losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar en de wereld ziet er ineens heel anders uit! Dat is een grote verandering, waar je baby vaak even wat tijd voor nodig heeft. Tijdens de 6 maanden sprong kan je kindje daarom huilerig en hangerig worden. Deze hangerige fase duurt bij de meeste baby’s ongeveer 4 weken, maar het kan ook dat jouw baby slecht 1 week of juist 5 weken nodig heeft.

Nieuwe vaardigheden

Nu je kindje snapt dat gebeurtenissen en objecten in relatie (kunnen) staan tot elkaar, gaat je baby hiermee experimenteren. Een simpel voorbeeld is het ontdekken dat je een blokje in, achter, op of onder een ander blokje kan leggen. Om je baby hiermee te laten spelen kun je een mand of doos neerzetten vol speelgoed. Je kindje zal proberen objecten uit de mand te halen, ernaast te leggen en weer terug in de mand te doen.

Week 29 en 30: bang voor afstand

Na week 26 zijn de meeste baby's weer wat vrolijker, omdat ze de wereld nu beter begrijpen. Een paar weken daarna gebeurt er weer iets anders: je baby snapt nu dat als jij wegloopt, je de afstand tussen jullie groter maakt. Dit is een gevolg van de nieuwe manier van denken die hij tijdens de sprong heeft ontwikkeld. Door deze nieuwe realisatie kan je baby het ineens heel spannend vinden als je wegloopt en hem ‘achterlaat’. Daarom kan je kindje gaan huilen als je de kamer uitgaat. Hij heeft last van verlatingsangst en wil heel graag dichtbij mama blijven. Dit kan voelen als een achteruitgang, maar in feite is deze eenkennigheid juist een grote stap vooruit. 

Wat kan ik doen?

Zoals bij elke sprong is het belangrijk om te begrijpen dat je baby het moeilijk heeft. Neem je baby daarom serieus! Denk niet dat hij zich aanstelt, maar geef troost wanneer dat nodig is. Een aantal tips om je kindje langzaam te laten wennen aan het idee dat mama niet altijd in zicht is:

  • Vertel je baby precies wat er allemaal gebeurt: kondig aan dat je even weggaat, vertel wat je gaat doen en zeg dat je daarna weer terugkomt. 
  • Blijf praten of zingen als je wegloopt, zodat je baby hoort dat je nog steeds in de buurt bent.
  • Speel regelmatig ‘kiekeboe’ met speelgoed, maar ook door zelf heel eventjes te verdwijnen en weer terug te komen.
  • Verdwijn niet zomaar ineens. Vertel altijd dat je weggaat en neem afscheid. Is je baby erg eenkennig? Zorg dat er iemand is die vertelt dat mama later weer terugkomt.
  • Creëer een kort en krachtig afscheidsritueel, zodat je baby beter snapt wat er staat te gebeuren. Troosten is goed, maar te lang blijven troosten is juist verwarrend.
  • Creëer een positief ritueel als je weer thuiskomt. Geef je baby een knuffel en vertel dat je blij bent om hem of haar weer te zien. Dit versterkt jullie relatie en zorgt ervoor dat de verlatingsangst niet erger wordt.
  • Laat je baby altijd even wennen aan nieuwe dingen. Is je baby op een nieuwe plek of komt er een nieuwe oppas? Geef je baby minimaal een uur de tijd om te wennen voordat je zelf weggaat. 
  • Nogmaals: neem de verlatingsangst serieus en stel je baby gerust! Zo geef je je kindje het vertrouwen dat alles goed komt.

Bonustip: geef je kindje voldoende geborgenheid in bed! Een onzekere baby kan zich namelijk verloren en alleen voelen in bed. Door van het bedje een fijne plek te maken waar je baby zich veilig voelt, kan het weglopen van mama minder eng worden. Stop je baby strak in of gebruik het NUNKI lakentje voor dat fijne strakke gevoel dat je baby kent uit de baarmoeder. Dit helpt je kindje ontspannen en rustig te worden, waardoor het gemakkelijker in slaap valt.

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!