8 tips om BUNDI optimaal te gebruiken

BUNDI is een handig alles-in-één-slaapzakje met mouwtjes die je kunt vastritsen. Het is een mild alternatief voor inbakeren, waarbij je kindje net iets meer kan bewegen. Je bepaalt per slaapje hoeveel bewegingsvrijheid je baby heeft. In dit artikel lees je hoe je BUNDI kunt aanpassen op wat jouw kindje op dat moment nodig heeft én hoe inbakeren afbouwen ineens een stuk gemakkelijker wordt!

Tip 1. Kies de juiste maat

BUNDI is een ander slaapzakje dan je gewend bent. Het slaapzakje hoort als een tweede huid om het lichaam van je kindje heen te zitten. Hoe strakker het zit, hoe beter het werkt! Als het slaapzakje te groot is, heeft je kindje te veel bewegingsruimte en dan werkt het niet goed. Koop het BUNDI slaapzakje daarom nooit op de groei!

Welke maat heb ik nodig?
De slaapzakjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: van 0 tot 4 maanden, van 4 tot 8 maanden en van 8 tot 12 maanden. Deze leeftijdsindicatie is slechts een schatting om het voor ouders gemakkelijker te maken, maar uiteindelijk draait het allemaal om de lengte van je kindje.

Lengte baby:

Maat BUNDI:

Te gebruiken tot**:

+/- 50 t/m 65 cm

0 - 4 M

+/- 6 M

+/- 66 t/m 72 cm

4 - 8 M

+/- 10 M

> +/- 73 cm

8 - 12 M

+/- 14 M

 
Wij krijgen vaak vragen over de maat als een kindje bijvoorbeeld 3 maanden is. Ouders kopen dan liever de middelste maat, omdat ze bang zijn dat het kleinste slaapzakje maar een paar weken te gebruiken is. Dat is niet zo! Zoals je in het schema ziet, kun je BUNDI een flink aantal maanden gebruiken. De maten zijn juist gebaseerd op het moment van aankoop en niet op de leeftijd waarbij het slaapzakje te gebruiken is. 

Daarom het advies: kies de juiste maat!
Kies je een te kleine maat? Dan krijg je de strakke mouwtjes niet over de armpjes. Kies je een te grote maat? Dan heeft het slaapzakje geen of weinig effect.

Tip 2. Rol de mouwtjes op voor het aantrekken

De mouwtjes van het BUNDI slaapzakje zitten strak, want dat is nodig voor de werking. Dit betekent wel dat het even wat oefening vergt om het slaapzakje aan te trekken. Onze tip? Trek een rompertje aan met korte mouwen of zonder mouwen. Met warm weer is alleen een luier al voldoende! Rol daarna eerst de mouwtjes van het BUNDI slaapzakje terug, zodat je het handje er gemakkelijker doorheen krijgt. In de onderstaande instructievideo kun je zien hoe dat werkt.


Tip 3. Sluit de rits op de juiste manier

In de bovenstaande video zie je ook hoe je de rits op de juiste manier sluit. Zodra je het slaapzakje hebt aangetrokken, vouw je eerst het beschermende stukje stof weg en daarna bevestig je de rits en houd je de halsboord vast met één hand. Met de andere hand rits je het slaapzakje dicht. Vouw daarna het randje stof bij de boord om het ritsje heen, zodat de zachte stof je kindje beschermt tegen eventuele krassen.

Tip 4. Gebruik de touwtjes aan de onderkant

In het begin is het slaapzakje misschien nog wat aan de lange kant, daarom zitten er touwtjes aan de onderkant. Door de touwtjes samen te binden beperk je de bewegingsruimte en creëer je een veilige cocon voor je kindje. Dat werkt zo: als je het slaapzakje aan doet geef je even een ‘rukje’ naar beneden, zodat het goed strak zit bij het bovenlijfje. De overtollige stof onder de voetjes kun je nu gemakkelijk samenbinden met de touwtjes. Zo kun je de lengte van het slaapzakje met behulp van de touwtjes altijd aanpassen op wat jouw kindje op dat moment nodig heeft!

Tip 5. De wantjes wel of niet gebruiken

Aan de mouwtjes zitten ingebouwde wantjes die je over de handjes heen kunt vouwen. De wantjes zorgen voor extra geborgenheid, waardoor je baby zich veiliger voelt en gemakkelijker in slaap valt. In sommige gevallen kun je de wantjes beter niet gebruiken. Als je kindje benauwd is of koorts heeft bijvoorbeeld - of na een vaccinatie, omdat de kans op verhoging dan sterk toeneemt. Baby’s kunnen namelijk nog niet zweten zoals volwassenen dat doen en verliezen warmte via het hoofdje en de handjes. Heeft je baby het (te) warm? Dan is het belangrijk dat de handjes vrij liggen. 

Het voordeel van het BUNDI slaapzakje ten opzichte van inbakeren, is dat je BUNDI in veel situaties wél veilig kunt gebruiken - juist omdat de handjes niet ingestopt zitten. Lees voor meer informatie ook het artikel ‘Wanneer inbakeren? In deze 8 situaties is inbakeren niet veilig!’

Tip 6. Volg de wasinstructies

De producten van Fedde&Kees hebben een mooie kwaliteit, waardoor je ze zeker voor een langere tijd kunt gebruiken. Als jouw baby eruit is gegroeid, kun je het slaapzakje dus prima aan iemand anders geven! Voorkom dat er sneller slijtage optreedt dan nodig is door het slaapzakje op de juiste manier te gebruiken, behandelen en te wassen. Volg deze wasinstructies:

  • Doe de ritsjes altijd dicht tijdens het wassen.
  • Was op 30 graden. Warmer wassen kan wel, maar bij hogere temperaturen is er een kans dat de stof minder mooi wordt.
  • Laat drogen aan de lucht, want de droogtrommel kan negatief effect hebben op de ritsjes.

Tip 7. Stapje voor stapje inbakeren afbouwen

Inbakeren afbouwen kan een enorme uitdaging zijn. Een armpje vrijleggen is vaak al te veel, waardoor je baby direct onrustig is. Het BUNDI slaapzakje lost dit probleem op. Met de ritsjes dicht heeft je baby al iets meer bewegingsvrijheid, maar kan hij niet maaien met de armpjes. Door de ritsjes per slaapje steeds ietsje verder open te doen kun je inbakeren afbouwen in kleine stapjes, op een tempo dat bij jouw kindje past!

Leestip: ‘Inbakeren afbouwen: het ultieme stappenplan

Tip 8. Is je kindje onrustig in bed? Combineer met NUNKI!

Het BUNDI slaapzakje is een mild alternatief voor inbakeren. Net zoals elke andere inbakermethode, bestrijdt het de symptomen van onrust in bed. Het is aan te raden om ook de oorzaak van onrust aan te pakken. De kans is namelijk groot dat je kindje onrustig is omdat hij geborgenheid mist, nog niet precies weet waar zijn lichaam ophoudt, niet gewend is aan veel bewegingsvrijheid of nog geen controle heeft over zijn armpjes en beentjes. 

Met het NUNKI lakentje kun je je kindje helpen ontspannen. Met het prijswinnende lakentje creëer je het ideale bedritueel voor je baby: supersimpel en veilig strak instoppen. De fijne druk op het bovenlichaam helpt je baby ontspannen en prikkels verwerken, net zoals in de baarmoeder. Dit geeft een fijn en veilig gevoel, waardoor je baby beter in slaap valt én blijft. Het lakentje zit om het matrasje heen en kan niet losraken, waardoor je kindje het hele slaapje geniet van een geborgen en veilig gevoel.

De combinatie van het NUNKI lakentje en het BUNDI slaapzakje werkt optimaal, omdat het zowel de oorzaak als de gevolgen van onrust aanpakt.

Bekijk BUNDI


Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!