27 x dit zou ik als moeder nu anders doen

Niemand kan zich 100% voorbereiden op het ouderschap. Een kind opvoeden is misschien wel het grootste project in je leven en iedereen begint er onervaren aan. Van de een op de andere dag ben je ouder en leer je ontzettend veel nieuwe dingen. Eigenlijk kan je niet voorkomen dat je achteraf denkt: dit had ik anders moeten doen. Dat hoort erbij. Al doende leert men. Daarom zou ik graag mijn ervaringen met je delen, want misschien heb je er iets aan. Lees in dit artikel wat ik als moeder nu anders zou. 

Laat ik voorop stellen dat niets ‘goed’ of ‘fout’ is. Er zijn allerlei meningen over opvoeding en ik ben geen expert, maar wel ervaringsdeskundige. Ik heb vier kinderen en spreek al jaren elke dag ouders over (het slaapgedrag van) hun kindje. Deze ervaringen heb ik verzameld in dit artikel. Het is geen handleiding voor hoe jij het moet doen. Het is puur een visie van een ervaren moeder die door de jaren heen wat dingen heeft geleerd. Misschien heb jij er als kersverse moeder iets aan. Onthoud wel: alle kindjes zijn anders. Wat werkt voor het ene kindje, hoeft helemaal niet te werken voor het andere kindje!

Baby zo lang mogelijk in het kleine bedje laten liggen

Veel pasgeboren baby’s beginnen in een co-sleeper of wieg. Zodra je baby wat groter is, wordt deze vaak ingeruild voor een ledikant of doorgroeibedje. Achteraf gezien zou ik de overstap van klein, knus en geborgen naar een groter bedje zo lang mogelijk uitstellen. Ik weet nu hoe belangrijk dat veilige geborgen gevoel voor een baby is, vooral als hij alleen in een bed moet liggen. Daarom zou ik er alles aan doen om van het bedje een fijne en veilige plek te maken! In een groter bedje is dat lastiger, omdat een baby zich ‘verloren’ kan voelen in (te) veel vrije ruimte. Wil je je kindje wel leren slapen in de eigen kamer? Plaats dan het kleine bedje op de babykamer en haal het ledikantje nog even weg.

Anders omgaan met me-time

Een van de dingen die ik heel moeilijk vond aan het leven met een pasgeboren baby was het gebrek aan “me-time”. Je bent letterlijk elk moment bezig met je baby en je hebt alleen even tijd voor jezelf als je baby slaapt. Dat zorgde bij mij voor de angst dat het niet zou lukken om de baby in slaap te krijgen. Ik had een knoop in mijn maag als ik begon aan het bedritueel en dacht dan: “Please, gun me even wat tijd voor mezelf!”. 

Een vreemde gedachte natuurlijk, want een baby kan je dit helemaal niet gunnen (of misgunnen). Een baby heeft nog geen idee in wat voor wereld hij leeft en welke rol hij daar zelf in speelt. Wel voelt je baby jouw stress waardoor het slapen bij mijn baby vaak niet lukte. De frustratie werd op die manier elke keer groter. Zou ik dit opnieuw mogen doen, dan zou ik gewoon accepteren dat er weinig me-time is. Ik zou ervan uitgaan dat ik het hele slaapje bij mijn kindje moet blijven om het te helpen en mocht het dan goed gaan, dan is dat mooi meegenomen.

Laten we overigens niet negeren dat me-time wél heel belangrijk is. Inmiddels weet ik: wanneer je me-time nodig hebt, kun je het zelf creëren. Dat heb ik te weinig gedaan. Het is helemaal niet erg om soms hulp te vragen, zodat je zelf even weg kan van je kind. Dit maakt je geen slechte moeder, integendeel! Door je me-time goed te organiseren kun je beter rusten en daar word je in alle opzichten een veerkrachtiger, sterker en fijner mens van - en dus ook een meer ontspannen ouder. 

Huilen omarmen (ipv smoren)

Wanneer mijn baby ging huilen, had ik als moeder het idee dat ik mijn baby weer stil en rustig moest krijgen. Als de baby bleef huilen werd ik een beetje wanhopig. Achteraf gezien zou ik dit anders aanpakken. Inmiddels weet ik dat een baby nu eenmaal geen andere manier heeft om te communiceren. Soms huilt een baby ook gewoon om even te ontladen. Dit herken je als volwassene misschien ook: na een huilbui voel je je alweer wat beter. Met deze gedachte zou ik mijn aandacht nu vooral richten op de baby te troosten, in plaats van stil te krijgen. Ik zou denken: gooi het er maar even uit kleintje, mama is hier.

Dit onderwerp wordt ook uitgebreid behandeld in de cursus Liefdevol Zelfstandig Slapen van Happy Baby Coach. Ik had deze informatie heel graag willen hebben toen ik een kersverse moeder was. Daarom krijg je bij aankoop van een NUNKI of BUNDI een gratis module van deze cursus cadeau. Of je kindje goed slaapt is namelijk afhankelijk van vele factoren en ik ben ervan overtuigd dat deze informatie je gaat helpen om je kindje beter te begrijpen!

24 dingen die moeders nu anders zouden doen

Door veel te praten met ouders en te lezen over dit onderwerp, heb ik ook nog deze lijst met 24 dingen die moeders nu anders zouden doen. Laat je inspireren:

 • Minder speelgoed kopen.
 • Minder zorgen maken, meer genieten.
 • Minder to do-lijstjes maken en meer leven in het moment.
 • Vaker een dutje doen tussendoor, bijvoorbeeld als de baby even slaapt.
 • Nooit laks worden als het gaat om veiligheid.
 • Altijd reservekleding voor de baby bij me hebben.
 • Altijd en overal een luiertas bij de hand hebben.
 • Een boekje bijhouden van hilarische uitspraken van de kinderen.
 • Vanaf het begin elk jaar een fotoalbum maken.
 • Meer video’s maken in plaats van foto’s. Je baby is groot voordat je het weet!
 • Mijn humeur niet laten afhangen van de troep in de kinderkamer. Hoe belangrijk is het echt?
 • Er alles aan doen om borstvoeding door te zetten.
 • Zelf groenteprutjes maken in plaats van kant-en-klaar kopen.
 • Meer gebruik maken van draagdoeken.
 • Meer bezig zijn met het nu. De toekomst komt later wel.
 • Meer luisteren naar mijn moedergevoel in plaats van heel strikt regeltjes volgen: gewoon extra laten drinken als de baby volgens de regels genoeg heeft gehad maar duidelijk nog honger heeft. 
 • Relaxter omgaan met de luier verschonen. Dit hoeft niet altijd op commode, maar kan overal op een verschoonkussen. En alleen als het echt nodig is.
 • Eerder met de baby naar de osteopaat gaan.
 • Minder druk maken over het huishouden en de hoeveelheid vieze was.
 • Genieten van een opgeruimd huis als je baby nog klein is. Zodra hij kan kruipen en lopen wordt alles heel anders!
 • Accepteren dat alles verandert en dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn.
 • Zoveel mogelijk slaap pakken en lekker vroeg naar bed gaan.
 • Me minder schuldig voelen over dat alles niet perfect gaat. Perfectie bestaat niet!
 • Meer huidcontact en meer knuffelen: gewoon even niets anders doen dan dicht bij elkaar zijn.
Nogmaals: dit zijn ervaringen van andere moeders. Jij bepaalt (samen met je partner) hoe jij jouw kindje opvoedt. Wat werkt voor de een, werkt misschien helemaal niet voor de ander. Het belangrijkste advies wat ik kan geven is: doe wat jij en jouw baby fijn vinden en vertrouw op je moederinstinct. Succes!

Liefs,

Frederieke
Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!