Het ultieme stappenplan: je baby ontprikkelen voor het slapengaan

Je baby in slaap krijgen kan soms een uitdaging zijn. Baby’s leren en ontwikkelen overdag zoveel, dat al die prikkels overweldigend kunnen zijn. Om te zorgen dat je baby rustig en slaperig wordt, is het aan te raden om aandacht te besteden aan ontprikkelen. Ontdek in deze blog een handig stappenplan voor een vredige overgang naar dromenland.

Stap 1: Begin 30 minuten voor het slaapje met ontprikkelen

Een knusse nachtrust begint bij een ontspannen baby. Begin daarom 30 minuten voordat het tijd is om te gaan slapen met ontprikkelen. Met ontprikkelen bedoelen we het verminderen van prikkels. Op die manier geef je je baby even de tijd om te ontspannen en langzaam slaperig te worden. 

Stap 2️: Einde speeltijd

Zeg dag tegen het speelgoed en hallo tegen kalmte! Stop een halfuur voor het slaapje met spelen, zodat je baby rustig kan worden. Berg het speelgoed op, zodat het niet langer de aandacht trekt van je kindje. Zo wordt je baby niet langer geactiveerd door het speelgoed om hem heen en krijgt hij de kans om te ontspannen.

Stap 3️: Dim de lichten

Creëer een zachte overgang naar de slaaptijd door de lichten te dimmen. Zachte, rustige lichten zorgen voor een kalme sfeer in de kamer. Hiermee vergroot je de kans dat je baby slaperig wordt en zich (onbewust) gaat voorbereiden op de nacht.

Stap 4️: Verminder geluiden

Hoor je dat? Nee? Goed zo, want stilte is precies wat we nodig hebben. Zet muziek en tv uit en fluister als je moet praten. Als je in een rumoerige omgeving bent, is het een goed idee om even weg te gaan met je baby naar een rustiger plekje. Harde geluiden houden je baby actief en dat is het tegenovergestelde van wat we willen.

Stap 5️: Zachte visuele prikkels

Tijd om alle felle beelden weg te nemen uit de omgeving. Beperk visuele stimulatie door felgekleurde en bewegende beelden en objecten zoveel mogelijk te vermijden. Zet dus ook je telefoon uit! Een rustige omgeving met zachte kleuren helpt je baby om te ontspannen en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Stap 6️: Koesterende aanrakingen

Tijd om te knuffelen! Knuffels, wiegen en zachte aanrakingen zijn geweldig om een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren. Het lichamelijk contact helpt je baby om te ontspannen, waardoor je baby straks gemakkelijker in slaap valt. Deze stap is misschien wel de allerleukste, dus vergeet niet te genieten van dit liefdevolle moment!

Stap 7️: Kalmerende geluiden

White noise en slaapliedjes bestaan niet voor niets, het kunnen echte tovermiddelen zijn om je baby te laten ontspannen. Vul de ruimte dus met rustgevende geluiden om een kalme ambiance te creëren. Het geluid houdt de omgeving rustig en helpt je baby om in de juiste stemming te komen. Het duurt nu niet lang meer of je baby valt lekker in slaap.

Stap 8️: Ritueel herhalen

Herhaal deze stappen voor elk slaapje. Jouw herhalende aanpak ontwikkelt een uniek slaapritueel dat je baby leert herkennen. Omdat het altijd dezelfde stappen zijn, hoeft je baby geen nieuwe prikkels te verwerken, maar kan hij lekker ontspannen. Je baby voelt dan aan dat het tijd is om te gaan slapen en wordt sneller rustig. 

Onthoud wel: elke baby is uniek, dus voel je vrij om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw kleintje. Hoe jouw bedritueel er ook uitziet, ontprikkelen gaat je helpen om je baby rustig te krijgen. Ontspanning en kalmte zijn de sleutelwoorden voor een goede nachtrust! 

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!