Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Het ouderschap is een avontuur - en slaap is daar een belangrijk onderdeel van. Als je baby wordt geboren is het een klein en kwetsbaar wezentje, maar oh, wat groeien ze snel! In het eerste jaar maken ze enorme ontwikkelingen door en slaap speelt daarbij een cruciale rol. Lees in dit artikel hoeveel slaap jouw kleintje nodig heeft in verschillende leeftijdsfasen en waarom slaap zo belangrijk is voor je baby. 

First things first: elke baby is anders en wat werkt voor de een, hoeft niet te werken voor de ander. In dit artikel gaan we uit van een gemiddelde baby, maar jouw baby kan zomaar andere behoeftes hebben. Zie het als een leidraad, maar niet als absolute waarheid.

0 - 3 maanden: slaap, kindje, slaap

Gemiddeld: 14-17 uur slaap per dag (inclusief dutjes)
Maximale wakkertijd: ongeveer 45 tot 90 minuten

Je pasgeboren baby is een miniatuurwonder. Je baby ontdekt de wereld met zijn zintuigen terwijl hij diep in dromenland vertoeft. Gemiddeld hebben baby's van deze leeftijd ongeveer 14 tot 17 uur slaap per dag nodig. Waarom? Omdat hun kleine hersentjes in overdrive werken om nieuwe verbindingen te maken en indrukken te verwerken. Slaap is de brandstof voor deze turbo-ontwikkeling!

4 - 6 maanden: slaapveranderingen en mijlpalen

Gemiddeld: 12-15 uur slaap per dag (inclusief dutjes)
Maximale wakkertijd: ongeveer 1,5 tot 2,5 uur

Kijk eens naar dat lachende gezichtje! Je baby groeit zo snel en bereikt belangrijke mijlpalen, zoals het rollen, grijpen en brabbelen. Met al deze nieuwe vaardigheden hebben ze nog steeds 12 tot 15 uur slaap per dag nodig. Slapen helpt bij het verankeren van al die nieuwe herinneringen en vaardigheden. En laten we eerlijk zijn, uitgeruste baby's zijn gewoon een stuk vrolijker, en daar worden wij ook vrolijk van!

7 - 9 maanden: actieve dromers

Gemiddeld: 12-14 uur slaap per dag (inclusief dutjes)
Maximale wakkertijd: ongeveer 2 tot 3 uur

Kruipen en optrekken, je baby doet op deze leeftijd heuse baby-workouts! Je baby is druk bezig met het verkennen van de wereld en zichzelf. Met al deze activiteit hebben ze nog steeds flink van slaap nodig, zo’n 12 tot 14 uur per dag. Slaap is in deze fase vooral belangrijk omdat het de batterij oplaadt en de groei ondersteunt. Ook zullen ze actief dromen terwijl ze zich voorbereiden op hun volgende avontuur.

10 maanden - 1 jaar: kleine ontdekkingsreizigers

Gemiddeld: 11-14 uur slaap per dag (inclusief dutjes)
Maximale wakkertijd: ongeveer 3 tot 4 uur

Je baby is nu een kleine ontdekkingsreiziger die alles aan het verkennen is wat binnen handbereik ligt. Soms kunnen ze zelfs al hun eerste stapjes zetten! Deze actieve fase vraagt om ongeveer 11 tot 14 uur slaap per dag. Slaap helpt hun lichaam te herstellen na een drukke dag vol met onderzoekswerk.

Slaapsignalen herkennen als een pro

Nu je wat meer inzicht hebt in de slaapbehoeften van je kleintje, is het ook belangrijk om slaapsignalen goed te kunnen herkennen. Jij kent je baby natuurlijk het beste, maar er zijn enkele signalen die veel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gapen, in de oogjes wrijven, aan de oortjes zitten, plotselinge stemmingswisselingen en overmatige rusteloosheid. Wanneer je deze signalen opmerkt, is het tijd om je kleintje naar dromenland te brengen. Oók als je kindje volgens jullie vaste slaapritme nog niet toe is aan een slaapje. Ritme en regelmaat zijn belangrijk voor een baby, maar persoonlijke behoeften zijn nog veel belangrijker! Heeft je baby ineens eerder behoefte aan zijn slaapje, luister dan naar deze signalen en breng hem lekker vroeg naar bed.

Onthoud: elk kindje is uniek, dus wees niet te hard voor jezelf als jouw kleintje afwijkt van de gemiddelden. Slaap is cruciaal voor hun ontwikkeling en geluk, dus zorg ervoor dat je er bewust mee bezig bent. Vergeet ook niet te genieten van deze kostbare momenten met je baby - voor je het weet, zijn ze niet zo klein meer!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!