Rust, reinheid & regelmaat: is het nog steeds heilig?

0-4 maanden Onderzoek Ontprikkelen

Rust, reinheid en regelmaat: deze drie woorden heb je vast wel eens gehoord als het gaat om het ritme van een baby. Het klinkt een beetje ouderwets en dat is het ook. De woorden zijn namelijk al ruim anderhalve eeuw oud en het leven ziet er inmiddels heel anders uit dan toen. Zijn de woorden dan nog wel relevant? In dit artikel lees je alles over rust, reinheid en regelmaat!

Rust, reinheid & regelmaat oorsprong

Als we Wikipedia mogen geloven zijn ‘de 3 R’s’ een afgeleide van het gedachtegoed van zuster Florence Nightingale. Zij leefde van 1820 tot 1910 en wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. In haar boek Notes on Nursing (1859) omschreef Nightingale zes punten voor een goede gezondheid. Rust, reinheid en regelmaat zouden daar een afgeleide van zijn. Het bekt lekker en het vat heel simpel samen wat belangrijk is voor je gezondheid.

Wat betekent rust, reinheid & regelmaat in de praktijk?

Het klinkt logisch, maar wat wordt er nou precies bedoelt met deze reinheid, rust en regelmaat? We hebben het op een rijtje gezet:

  • Rust: zorg dat je voldoende rust krijgt. Rust betekent niet constant prikkels om je heen, niet teveel (in)spanning en voldoende slaap.
  • Reinheid: Florence Nightingale bedoelde hiermee schone cliënten, schone kamers en een schone afdeling. Als we dit vertalen naar je eigen leven van vandaag betekent het goede hygiëne, zoals regelmatig je tanden poetsen, douchen en schone kleding aantrekken. Naast lichaamshygiëne is het ook belangrijk dat de omgeving waarin je leeft schoon is: een schoon huis, schone lucht om in te ademen en schoon water en voedsel.
  • Regelmaat: een vaste en voorspelbare structuur in je leven. Voorbeelden daarvan zijn: elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan, drie maaltijden per dag, een vast koffie- of theemomentje en op tijd naar bed. Regelmaat brengt rust: je weet elke dag waar je aan toe bent en wat je kan verwachten. Het lichaam reageert hier heel sterk op. Je krijgt bijvoorbeeld ‘honger’ op het moment dat je gewend bent om te eten - en dus niet per se omdat je voedsel ‘nodig’ hebt.

Is rust en regelmaat nog steeds heilig?

Rust en regelmaat is tot op de dag van vandaag heel erg relevant. Niet alleen voor baby’s, maar voor mensen in het algemeen. Het wordt op deze manier nog steeds geleerd aan jonge zorgprofessionals, theoretisch of in de praktijk. De toepassing van de begrippen werkt nu wel iets anders dan toen Florence Nightingale ze opstelde, want de wereld ziet er nu heel anders uit. In ons drukke haastige leventje is rust nemen niet altijd vanzelfsprekend. Daar is juist nu rust en regelmaat heel belangrijk.

Waarom is rust en regelmaat belangrijk voor baby’s

Voor pasgeboren baby’s is rust en regelmaat extra belangrijk, omdat zij nog geen leefritme hebben. In de buik waren de omstandigheden heel erg constant: er was constant voeding, voldoende zuurstof en weinig prikkels van buitenaf. In die rustige cocon schommelt je baby vertraagd heen en weer, zonder dat er iets gebeurt. Je baby heeft nog geen idee wat het verschil is tussen dag en nacht en doet gewoon af en toe een dutje.

Eenmaal geboren ziet het leven er ineens heel anders uit. Je baby moet zich aanpassen aan het leefritme van jou en je gezin. Dat is even wennen. Een baby heeft veel rust en regelmaat nodig om zich aan te kunnen passen aan deze nieuwe buitenwereld. Een pasgeboren baby ervaart elke dag weer iets nieuws wat hij nog nooit heeft gehoord, gezien, geroken of gevoeld. Het is daarom ook fijn als er ook dingen zijn die elke dag hetzelfde zijn. Deze voorspelbaarheid geeft je baby onbewust houvast.

Rust en regelmaat schema voor baby’s

Elke baby is anders, dus hét perfecte rust en regelmaat schema voor baby’s bestaat niet. Het is vooral even uitvogelen wat werkt voor jouw kleintje. Als je meerdere kindjes hebt, dan weet je dat wat werkt voor het ene kindje, juist helemaal niet bij het andere kindje past. Deze tips gaan je helpen om rust, ritme en regelmaat te creëren voor je baby:

  • Houd een vast bedritueel aan. Doe altijd alles in dezelfde volgorde als je je kindje naar bed brengt. Bijvoorbeeld eerst een schone luier, dan voeden, dan even knuffelen met een slaapmuziekje aan om slaperig te worden. Wat de volgorde precies is, is eigenlijk minder belangrijk dan de routine. Zolang je elke dag precies hetzelfde doet, weet je baby waar hij aan toe is.
  • Volg een vast patroon als je baby wakker wordt. Naast een vaste routine om je kindje naar bed te brengen, is het ook goed om een vaste routine te hanteren bij het wakker worden. 
  • Volg hetzelfde patroon als je ergens anders bent. Als je niet thuis bent, raak je automatisch uit je vaste routine. Probeer hetzelfde patroon toch zoveel mogelijk vast te houden, ook als je op vakantie of op bezoek bent. Vertel familie en vrienden over de gewoontes waar je baby aan gewend is, zodat ook zij rekening kunnen houden met jullie rust en regelmaat schema. 
  • Vertel je kindje wat er gaat gebeuren. Hoe ouder je kindje wordt, hoe beter hij gaat begrijpen wat er gaat komen. Door elke dag te vertellen wat er staat te gebeuren, kan je kindje zich mentaal voorbereiden.
  • Reduceer prikkels en begrijp dat het gedrag van je kindje kan veranderen als het meer prikkels te verwerken krijgt. Ga je een dagje op pad naar een nieuwe plek, dan is de kans groot dat je kindje die avond moeilijker de rust kan vinden.

Onze tips voor meer rust en regelmaat

Als moeder van 4 kinderen weet ik als geen ander hoe belangrijk rust en regelmaat is. Daarom zijn de producten van Fedde&Kees zo ontwikkeld, dat ze een vaste routine volgen gemakkelijker maken en daarmee bijdragen aan rust en regelmaat.

De Fedde&Kees methode werkt met ritsjes, waarmee je je baby elke dag op dezelfde manier naar bed brengt. Instoppen is supersimpel: iedereen kan het en iedereen doet het op precies dezelfde manier! Tip: geef je baby eerst een week om te wennen aan onze producten. Daarna weet hij precies wat hij kan verwachten en krijgt hij door wanneer het tijd is om te slapen.

Bekijk de newborn set

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!