Wanneer inbakeren? In deze 8 situaties is inbakeren niet veilig!

Wanneer is inbakeren een goed idee en wanneer kun je het beter niet doen? Eerder beschreven we al de voor- en nadelen van inbakeren en in dit artikel zoomen we verder in op specifieke situaties waarbij inbakeren wordt afgeraden. 

1. Niet inbakeren na 6 maanden

Tot wanneer mag je inbakeren? Zodra je baby begint met omrollen moet je direct stoppen met inbakeren. Een ingebakerde baby kan zijn armpjes niet bewegen en is daardoor niet in staat om zichzelf omhoog te drukken. Mocht je kindje omrollen en met het gezichtje naar beneden belanden dan kan dat ernstige gevolgen hebben. De meeste baby’s leren omrollen tussen de 4 en 6 maanden. Rolt je kindje bij de 6 maanden nog niet om? Dan kun je beter preventief stoppen met inbakeren, omdat hij elk moment kan gaan omrollen.

2. Niet inbakeren bij koorts

Heeft je baby koorts, dan kun je hem beter niet inbakeren. Baby’s zijn namelijk nog niet goed in staat om af te koelen en zweten nog niet zoals volwassenen dat doen. De warmte wordt gereguleerd via het hoofdjes en de handjes. Ligt een baby ingebakerd, met de handjes in het stof? Dan kan de baby de warmte niet goed kwijt, waardoor de lichaamstemperatuur blijft stijgen. Dit noemen we warmtestuwing. Warmtestuwing is gevaarlijk voor baby’s en verhoogt de kans op de wiegendood. Bij verhoging (tussen de 37,5 en 38 graden) of koorts (warmer dan 38 graden) kan inbakeren dus gevaarlijk zijn, omdat het de kans op warmtestuwing dan toeneemt.

3. Niet inbakeren bij warm weer

In de zomer moet je extra opletten als je je baby wil inbakeren. Als de omgeving warm is, heeft je kindje meer moeite met afkoelen. Een ingebakerde baby kan nog moeilijker zijn warmte kwijt, dus het is heel belangrijk om te letten op de materialen van kleding en beddengoed. Een katoenen rompertje met korte mouwen is een aanrader in de zomer en als het écht warm is, kun je ook besluiten om naakt in te bakeren. Controleer altijd de TOG-waarde van de producten die je gebruikt en zorg dat de combinatie niet te warm is. 

4. Niet inbakeren bij benauwdheid of luchtweginfecties

Heeft je kindje last van benauwdheid of een luchtweginfectie zoals het RS-virus? Dan kun je beter niet inbakeren. De kans is groot dat de lichaamstemperatuur van je kindje stijgt of dat het zelfs koorts krijgt. Ook van veel hoesten krijgt je kindje het sneller warm. Voorkom warmtestuwing en stop met inbakeren totdat je kindje zich weer beter voelt.

5. Niet inbakeren na vaccinatie

Waarom mag je niet inbakeren na vaccinatie? Dat heeft te maken met hoe je kindje reageert op het prikje. Het kan namelijk zo zijn dat je kindje koorts krijgt na de vaccinatie. Als je baby strak ligt ingebakerd is er onvoldoende regulatie van warmte. Het kindje kan de warmte niet kwijt en er kan warmtestuwing optreden. Het advies is daarom om kindjes de eerste 24 uur na een vaccinatie niet in te bakeren.

6. Niet inbakeren bij heupdysplasie

Maar liefst 1 op de 50 baby’s wordt geboren met een heupgewricht dat onvoldoende is ontwikkeld. Voor een goede ontwikkeling van de heupen is het belangrijk dat je baby de vrijheid heeft om de beentjes volledig te strekken en te buigen (kikkerstand). Om die reden wordt inbakeren afgeraden bij (een verhoogd risico op) heupdysplasie. Je baby heeft een verhoogd risico als het voorkomt in de familie, hij in de stuitligging heeft gelegen, als er in de baarmoeder te weinig ruimte was of als hij (te) strak wordt ingebakerd. Kies je voor inbakeren, zorg dan altijd dat de beentjes vrij kunnen bewegen!

7. Niet inbakeren bij nat eczeem

Heeft je baby eczeem? Afhankelijk van het type eczeem kun je je baby beter wel of juist niet inbakeren. Overleg altijd met de arts of inbakeren een positief of negatief effect kan hebben op het eczeemtype van je baby. Over het algemeen geldt dat inbakeren bij nat eczeem wordt afgeraden. Bij droog eczeem is inbakeren wel mogelijk. Het voordeel van inbakeren bij droog eczeem is dat je baby niet de kans krijgt om te schuren of te krabben en een goede nachtrust het eczeem wat rustiger kan maken.

8. Niet inbakeren bij buikligging

Heeft je kindje de voorkeur voor de buikligging als hij gaat slapen? Dan is inbakeren niet verstandig. Een baby die graag op zijn buik slaapt moet ten alle tijden de armpjes beschikbaar hebben om van houding te kunnen veranderen. Dit voorkomt dat een baby niet kan bewegen als hij met zijn gezichtje naar beneden in bed belandt. Daarom is het verstandig om bij de 4 maanden, wanneer de meeste baby’s beginnen met omrollen, te stoppen met inbakeren. Als je baby al eerder omrolt moet je eerder stoppen.

Inbakeren bij reflux, mag dat?

Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby’s die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel. Reflux en inbakeren gaat dus prima samen, maar let wel op dat symptoombestrijding het probleem niet oplost. Heeft je kindje erg veel last van (gecompliceerde) reflux, dan is het altijd verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak en te overleggen met een specialist.

Alternatief voor inbakeren

Wordt inbakeren afgeraden maar wil je je baby wel een veilig en geborgen gevoel geven in bed? Dan zijn het BUNDI slaapzakje en NUNKI lakentje een goed alternatief voor inbakeren. 

Het BUNDI slaapzakje (slechts 0,3 TOG) heeft ritsjes onder de mouwen, waarmee je de bewegingsvrijheid van de armpjes kan verminderen. Je baby kan dan niet meer maaien met de armpjes, maar heeft wel meer bewegingsvrijheid dan bij inbakeren. Als je de wantjes niet gebruikt zijn de handjes helemaal vrij om af te koelen. Met het unieke slaapzakje kun je inbakeren heel geleidelijk afbouwen door de rits steeds iets verder op te doen, helemaal op het tempo van jouw kindje.

Met het innovatieve NUNKI lakentje kun je heel simpel je baby strak instoppen, waardoor hij het baarmoedergevoel ervaart in bed. De werking zit in de elastische band aan de bovenkant: deze geeft een diepe druk op het bovenlijf waar je kindje rustig van wordt. Zo pakt het lakentje de oorzaak van onrust aan, terwijl inbakeren alleen de symptomen bestrijdt. Het lakentje is heel luchtig en ook te gebruiken met warm weer. Je kindje heeft veel bewegingsvrijheid, dus kan zelf de slaaphouding kiezen. De beentjes kunnen vrij bewegen en de handjes kunnen omhoog.

De combinatie van NUNKI en BUNDI werkt optimaal, omdat het zowel de oorzaak als de gevolgen van onrust aanpakt. Zo valt én blijft je kindje rustig in slaap. Ook voorkomt het NUNKI lakentje de eerste fase van omrollen. Is je kindje eenmaal sterk genoeg om toch te rollen onder het lakentje? Dan is hij ook sterk genoeg om zich op te drukken met het slaapzakje aan. Ja, ook met de ritsjes dicht is daar voldoende bewegingsvrijheid voor!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!