TOG-waarde: de juiste temperatuur als je baby gaat slapen

Als ouder wil je natuurlijk altijd dat je baby comfortabel en veilig slaapt. De temperatuur speelt daarbij een belangrijke rol. Maar hoe kun je inschatten of je baby het warm of koud gaat krijgen? Hier komt de TOG-waarde om de hoek kijken. In dit artikel leggen we uit wat de TOG-waarde is, hoe het gemeten wordt en hoe je het kunt toepassen om de perfecte slaapomgeving voor je kindje te creëren.

Laten we eerst even voorop stellen dat elke baby anders is en we in dit artikel natuurlijk alleen spreken over richtlijnen. Volwassenen hebben allemaal een andere beleving van temperatuur en dat geldt natuurlijk ook voor baby’s. De een heeft het snel warm, de ander is juist een koukleum. Pin je dus niet compleet vast op deze richtlijnen, maar zie het als een leidraad die je kan gebruiken om te onderzoeken wat het beste past bij jouw kindje. 

Wat is de TOG-waarde?

De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft aan in hoeverre de stof warmte vasthoudt. Het is belangrijk om te weten dat de TOG-waarde dus niet afhankelijk is van de dikte van de stof, maar van de isolatiewaarde. Een hogere TOG-waarde betekent dat de stof meer warmte vasthoudt, terwijl een lagere TOG-waarde dus betekent dat de stof beter ademt en minder warmte vasthoudt. Dit staat dus los van de dikte van de stof.

Hoe wordt de TOG-waarde gemeten?

De TOG-waarde wordt gemeten door te bepalen hoeveel warmte een stof kan vasthouden onder gestandaardiseerde omstandigheden. Dit gebeurt in een laboratoriumomgeving, waar de isolerende eigenschappen van de stof getest worden. Het resultaat is een numerieke waarde die je kunt gebruiken om de warmte-isolatie van verschillende stoffen te vergelijken.

De TOG-waarde geeft dus aan in hoeverre de gebruikte stof warmte vasthoudt. De TOG-waarde zegt niets over hoe je baby deze warmte kan ervaren. Zo kan een slaapzakje met lange mouwtjes een TOG-waarde van 0,3 hebben, terwijl een dikke romper misschien een TOG-waarde van 0,5 heeft. De romper uit dit voorbeeld houdt dan dus meer warmte vast rondom de romp, terwijl de armpjes en beentjes deze warmte niet ervaren. Let dus niet alléén op de TOG-waarde van kleding, maar bedenk bijvoorbeeld ook dat baby’s warmte kwijtraken via hun handjes en hoofdje. Een mutsje in bed leidt daarom sneller tot oververhitting dan een kledingstuk - ook als het mutsje een lagere TOG-waarde heeft.

Hoe pas je TOG toe in de praktijk?

Het toepassen van de TOG-waarde in de praktijk betekent dat je rekening houdt met de isolatiewaarde van alle lagen die je baby draagt en waarin hij of zij slaapt. Dit omvat kleertjes, slaapzakjes en beddengoed. Door de TOG-waarden van deze lagen bij elkaar op te tellen, kun je inschatten of je baby het te warm of te koud zal hebben.

Een voorbeeld: als je een slaapzakje met een TOG-waarde van 1,0 gebruikt en een lakentje met een TOG-waarde van 0,5, heb je een totale TOG-waarde van 1,5. Dit helpt je om te bepalen of je baby comfortabel zal zijn bij een bepaalde kamertemperatuur.

TOG-waarden en temperaturen

Hoe warmer het is op de babykamer, hoe lager de TOG-waarde van de kleertjes en het beddengoed zou moeten zijn. Bekijk hier een handig overzicht met uitgangspunten:

  • Kamertemperatuur 25+°C: TOG-waarde 0,5 
  • Kamertemperatuur 23-24°C: TOG-waarde 1,0 
  • Kamertemperatuur 20-22°C: TOG-waarde 2,0
  • Kamertemperatuur 16-19°C: TOG-waarde 2,5 

Het is belangrijk om te beseffen dat bij extreem warme omstandigheden, zoals 35 graden, er weinig is dat je kunt doen. Het lijkt logisch om je baby helemaal uit te kleden, maar tijdens het buitenspelen in de zon is dat misschien ook niet de beste oplossing omdat de huid dan niet bedekt is. Ook zie ik wel eens kinderwagens waar de ouders een hydrofiel doek overheen hebben gegooid omdat het zonnig is, maar dat kan juist zorgen voor een broeikaseffect. Niet heel prettig voor je baby! Denk in deze situaties goed na over wat jij als ouder logisch vindt en kijk vooral niet alleen naar theoretische cijfertjes. 

Als je baby moet gaan slapen, is het bijvoorbeeld belangrijk dat de babykamer niet extreem warm is. Zorg daarom dat de gordijnen overdag dicht blijven als het zonnig is. Is jullie slaapkamer koeler dan de babykamer? Dan kan het de moeite waard zijn om je baby voor deze keer even te verplaatsen. Laat je baby alleen slapen in goed geventileerde ruimtes. 

Luchtige stoffen als basis

Om oververhitting te voorkomen, maken we bij Fedde&Kees gebruik van een fijne, zachte tricot stof voor onze lakentjes en slaapzakjes. Deze stof blijft vrij koel, ademt goed en houdt de warmte niet vast. Dit betekent dat je baby comfortabel blijft, zelfs in warmere omstandigheden. Onze stoffen hebben een lage TOG-waarde, wat een ideale basis vormt om te gaan slapen. Wil je weten waarom een basis met een lage TOG-waarde volgens ons de beste keuze is, lees dan ook dit artikel: Waarom een lage TOG-waarde het verschil maakt.

TOG is een handig hulpmiddel

Kort samengevat is de TOG-waarde een handig hulpmiddel om de juiste slaapomgeving voor je baby te creëren. Gebruik de bovenstaande richtlijnen als uitgangspunt, maar blijf de temperatuur van je baby altijd goed monitoren. Kies bij voorkeur voor luchtige stoffen en meerdere laagjes, zodat je snel warmte kan toevoegen of wegnemen. Succes!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!