Het perfecte dagritme op vakantie met een baby

Je bent blij, opgewonden en een tikkeltje nerveus. Het is bijna zover: je gaat op vakantie met je jonge spruit! Dit is niet zomaar een vakantie - het is de allereerste keer dat je weggaat met een baby. Er staat je een nieuw avontuur te wachten, vol onvoorspelbaarheden en verrassingen. Dat is best spannend, want hoe ga je je vakantiedagen indelen zonder het ritme van je baby te verstoren? Fedde&Kees heeft een aantal praktische tips!

Het begint allemaal met het juiste perspectief. Vergeet de vakanties die je gewend was voordat je een trotse ouder werd. Lag je vroeger lange ochtenden lui op het strand omdat je de avond ervoor iets te veel van de drankjes had genoten in het bruisende nachtleven? Bereid je dan voor op een compleet andere beleving van vakantie. Wees niet getreurd, want ook dit avontuur brengt weer gloednieuwe ervaringen met zich mee. 

Realistische verwachtingen

Het belangrijkste voor een stressvrije vakantie is het hebben van realistische verwachtingen. Laten we daarom direct met de deur in huis vallen: het perfecte dagritme op vakantie bestaat eigenlijk niet. Iedere baby is anders en zal zijn of haar eigen signalen geven. Als ouder is het jouw taak om deze signalen te herkennen en erop in te spelen. Huilt je baby? Misschien heeft hij honger, wil hij spelen of is hij gewoon moe. Luister naar je intuïtie en handel hier ook naar. Vertrouw op jezelf, want jij kent je baby het beste!

Slaapritme

Op vakantie met een baby draait alles om balans. Het is belangrijk om voldoende rust in te bouwen voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Een uitgeruste baby is een blije baby - en een blije baby zorgt voor een ontspannen vakantie. Probeer je dagindeling daarom zo veel mogelijk af te stemmen op het vaste slaapritme van je baby. Dit betekent niet dat je constant op het vakantieadres moet blijven, want sommige baby’s slapen ook prima in de kinderwagen tijdens een lange wandeling of in de auto. Plan je activiteiten zo dat je baby op de vaste momenten kan slapen en de kans is veel groter dat je tijdens de wakkertijden een vrolijke baby hebt!

Vaste rituelen

Op vakantie voelt, ruikt en proeft alles anders dan thuis. Dat is misschien de reden waarom jij graag op vakantie gaat, maar voor je baby kan dit overweldigend zijn. Houd daarom zo veel mogelijk vast aan de rituelen van thuis. Creëer op de vakantiebestemming een vertrouwde slaapomgeving met bekend beddengoed en het favoriete knuffelbeest van je kindje.

Ook een vast ritueel voor het slapengaan kan wonderen verrichten. Begin op tijd met ontprikkelen door een rustige plek op te zoeken. Neem minimaal een half uur om je kindje tot rust te laten komen in een prikkelarme omgeving. Gaat je baby thuis altijd in bad voor het slapengaan? Probeer dat hier dan ook te doen. Zing hetzelfde liedje en stop je kindje op dezelfde manier in als thuis. Zo herkent je baby wanneer het tijd is om te gaan slapen.


Tip: met het NUNKI lakentje creëer je een simpel en herkenbaar bedritueel! Je kunt het lakentje ook gebruiken in de meeste campingbedjes.

Slaapsignalen herkennen

Een vast ritme is belangrijk voor een baby, maar nóg belangrijker is het herkennen van de slaapsignalen. Gaapt je kleintje, wrijft hij in zijn oogjes of wordt hij ineens onrustig en prikkelbaar? Dit zijn allemaal tekenen dat hij moe begint te worden. Probeer hem dan naar een rustige omgeving te brengen, zodat hij een dutje kan doen. Sommige mensen vinden het fijn om op vakantie een draagdoek bij zich te hebben, zodat je baby tegen jou aan in slaap kan vallen terwijl jij van je vakantie geniet. 

Flexibel zijn op vakantie

Hoewel het belangrijk is om vast te houden aan het slaapritme en het bedritueel van thuis, moet je ook flexibel kunnen zijn. Het kan voorkomen dat je baby niet in zijn normale bedje wil slapen of dat het slaapritueel toch niet helemaal volgens plan verloopt. Maak je geen zorgen, dit hoort er allemaal bij. Het is tenslotte vakantie en er zijn zoveel nieuwe indrukken die de aandacht trekken van je kleintje. ‘Luister’ goed naar je baby, herken signalen, pas je plan aan en geniet samen van alle nieuwe ervaringen.

Ontspan en geniet!

Vakanties zijn bedoeld om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Zorg daarom ook dat je af en toe even de tijd hebt voor jezelf. Gaat er familie mee, dan kunnen zij misschien op de baby passen terwijl jij en je partner een avondje uit eten gaan. Zijn jullie met z’n tweetjes? Spreek dan af dat de een even oppast, zodat de ander even het zwembad in kan duiken.

Wees niet te streng voor jezelf en sta jezelf toe om fouten te maken en te leren van de ervaring. Onthoud dat er geen vaste formule is die voor iedereen werkt. Luister naar je baby, pas je aan en geniet van deze kostbare tijd samen. Het klinkt heel cliché, maar de tijd gaat ontzettend snel en voordat je het weet is jouw kindje ineens geen kleine baby meer. Geniet, maak mooie herinneringen en koester deze bijzondere vakantie met je kleintje!

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!