NUNKI, slaaptunnel en verzwaringsdeken: wat zijn de verschillen?

Het NUNKI lakentje, de slaaptunnel en het verzwaringsdeken hebben een ding met elkaar gemeen: ze zorgen allemaal voor een gevoel van geborgenheid in bed. Toch zijn het totaal andere producten met een andere werking - en daarom niet allemaal geschikt voor baby’s. In dit artikel vergelijken we de producten met elkaar, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de overeenkomsten en de verschillen.

Diepe druk

De belangrijkste overeenkomst tussen het NUNKI lakentje, de slaaptunnel en het verzwaringsdeken, is dat ze allemaal werken volgens het principe van diepe druk. Diepe druk is een prikkel die dieper gaat dan de oppervlakkige huidlagen. Een massage of stevige knuffel werkt ook met diepe druk. Je voelt het op je spieren en gewrichten. Dit helpt je ontspannen en meer ‘naar binnen te keren’, waardoor je minder gevoelig wordt voor prikkels van buitenaf. Zo word je rustig en val je gemakkelijker in slaap. Lees meer over diepe druk >

Hoe werkt het NUNKI lakentje?

Het NUNKI lakentje van Fedde&Kees is speciaal ontwikkeld om baby’s beter te laten slapen. Het lakentje bestaat uit een fijne luchtige stof met aan de bovenkant een band van tricot. Tricot is een rekbare stof van hoge kwaliteit die in de was niet gaat lubberen en netjes in model blijft. De tricot band zorgt bij het NUNKI lakentje voor de diepe druk: door de stof op spanning te zetten, duwt de stof lichtjes op het bovenlichaam van je baby. 

De diepe druk die je baby ervaart is precies sterk genoeg om dat ontspannen gevoel te krijgen. Je baby kan de armpjes gewoon vrij bewegen. Ook als je kindje besluit de armpjes onder het lakentje uit te halen, blijft de werking van de diepe druk op het bovenlichaam actief. Zo wordt je baby rustig en kan hij zich beter overgeven aan de slaap.

De rest van het lakentje bestaat uit een hele zachte en luchtige katoen. In het katoenen gedeelte wordt geen druk uitgeoefend. Er is veel bewegingsvrijheid zodat de baby zijn beentjes kan bewegen en de heupjes goed kunnen ontwikkelen. Het lakentje is zo gemaakt dat je het heel kort of wat langer kunt opmaken, helemaal aangepast aan de lengte van je kindje. Zo voorkom je dat je kindje naar beneden kruipt en onder het lakentje belandt. Op geen enkele manier is het NUNKI lakentje gevaarlijk - juist heel erg veilig!

Wat is een slaaptunnel?

Een slaaptunnel schuif je als een ‘hoes’ om het matras heen. Door de rekbare stof geeft een slaaptunnel diepe druk op het gehele lichaam. Dit geeft een geborgen en veilig gevoel, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. 

Slaaptunnels zijn niet geschikt voor baby’s: de rekbare stof over de gehele lengte geeft teveel druk bij de beentjes en dat zit de heupontwikkeling in de weg. Ook kan een slaaptunnel gevaarlijk zijn voor jonge kindjes. Als een kindje jonger dan 2 jaar onder een slaaptunnel belandt, is het vaak nog niet sterk genoeg om het strakke deken van zich af te krijgen. Door de dikke rekbare stof kan het kindje dan opgesloten raken en moeilijk ademhalen. Er is dan kans op ‘rebreathing’: de koolstofdioxide die we uitademen kan onvoldoende ontsnappen waardoor de baby kan stikken. Een slaaptunnel is daarom alleen geschikt voor (oudere) kinderen en volwassenen. Wat doet een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is - de naam verklapt het al - een deken dat zwaarder is gemaakt. Zo’n deken is meestal van katoen en gevuld met kleine objecten zoals schijven of kraaltjes die zorgen voor extra gewicht. Dat gewicht zorgt voor een diepe druk sensatie en geeft een veilig en geborgen gevoel.

Hoe zwaar een deken moet zijn voor het juiste effect, is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Het deken moet ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht zijn. Weeg je bijvoorbeeld 75 kilo? Dan kies je een deken van 7 kg. Een baby is nog te licht en te klein voor een verzwaringsdeken. Ook hier geldt: de druk op de beentjes zou de heupontwikkeling in de weg zitten.

Vergelijkingstabel

Om een goed beeld te geven van de verschillen en overeenkomsten tussen de producten, hebben we de eigenschappen in een overzichtelijke tabel gezet.

NUNKI lakentje

slaaptunnel

verzwaringsdeken

Alternatief voor strak instoppen

Diepe druk op het bovenlichaam

Diepe druk op de benen

Gaat om het matras heen

Ademende stof

afhankelijk van de stof

TOG-waarde (warmte)

0,5

onbekend

onbekend

Veilig als je eronder belandt

Geschikt voor baby’s

Geschikt voor kinderen

✓ (tot 3 jaar)

​​✓ (vanaf 2 jaar)

✓ (vanaf 2 jaar)

Geschikt voor volwassenen

✓ 


NUNKI lakentje: de enige optie voor baby’s

Alle genoemde producten in dit artikel zijn bedacht om beter te slapen. Het belangrijkste verschil: het NUNKI lakentje van Fedde&Kees is als enige speciaal ontwikkeld voor baby’s. 

NUNKI geeft alleen druk op het bovenlichaam, zodat de heupjes van je baby de kans krijgen om goed te ontwikkelen. Het lakentje is licht en luchtig en daarom heel geschikt in de zomer. In de winter voeg je er warmte aan toe door je kindje een slaapzakje aan de doen, of er een deken overheen te leggen. Instoppen is supersimpel: je legt je baby in bed, zet de stof op spanning met klitteband en ritst het lakentje dicht. Iedereen kan het in een paar seconden!

Veilig voor baby’s

Het NUNKI lakentje gaat om het matras heen, waardoor het niet los kan raken. Ook kun je het lakentje kort opmaken, zodat je baby niet naar onderen kan kruipen. Als de instructies niet goed worden opgevolgd en het kindje tóch onder het lakentje belandt, dan is er niet direct iets aan de hand. In het ontwerp hebben we hier rekening mee gehouden.

De manier van op spanning zetten van de tricot band zorgt ervoor dat er links en rechts altijd ‘luchtgaten’ zijn waardoor rebreathing niet voorkomt. Belandt je kindje helemaal onderin het lakentje, dan kan hij door de luchtige katoenen stof heen gewoon ademhalen. Op die manier is het NUNKI lakentje niet gevaarlijk, maar juist heel veilig!

Nog meer voordelen

De diepe druk sensatie maakt je kindje rustig, waardoor hij gemakkelijker in slaap valt én blijft. Het lakentje heeft nog meer voordelen:

✓ Strak instoppen wordt supersimpel
✓ Fixeert niet, de armpjes kunnen omhoog
✓ Veilig: het lakentje kan niet losraken
✓ Geschikt voor 0 maanden tot 3 jaar
✓ Bekroond met 2 Baby Innovation Awards 

Bekijk de NUNKI

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op!

Liefs,

Frederieke
Frederieke Meihuizen

Eigenaar Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!