Slaaptips voor ouders van een tweeling
Het ouderschap van een tweeling is als een rollercoaster – dubbel zoveel liefde, dubbel zoveel plezier, en laten we eerlijk zijn, soms ook dubbel zoveel uitdagingen. Een van de grootste uitdagingen waar ouders van een tweeling mee te maken krijgen, is het jongleren met de slaap van niet één, maar twee baby's. In dit artikel delen we waardevolle slaaptips die niet alleen jouw tweeling beter laten slapen, maar ook jou als ouder wat meer rust en slaap kunnen bezorgen.
Samen slapen
Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk om een slaaproutine te creëren die past bij de behoeften van beide baby’s. Je bent misschien bang dat ze elkaar wakker huilen - en dat gaat zeker ook gebeuren - maar toch raden de meeste ouders van tweelingen aan om je baby’s samen te laten slapen. Ze zijn gewend aan elkaars gezelschap vanuit de baarmoeder, dus de nabijheid van het broertje of zusje geeft vaak juist een gevoel van veiligheid. Ze wennen snel aan elkaars gezelschap en het zal je verbazen hoe de een soms prima doorslaapt als de ander ligt te huilen.
Een ander voordeel van samen slapen, is dat je efficiënt om kunt gaan met het slaapritueel en bijvoorbeeld de nachtvoeding. Wanneer de baby’s dicht bij elkaar zijn, hoef je als ouder ook maar op één plek te zijn. Bij een tweeling komt het misschien wel vaker voor dat beide ouders uit bed moeten om de kindjes de aandacht te geven die zij op dat moment nodig hebben.
De kracht van synchronisatie
Probeer de slaap- en voedingsschema's van je tweeling vanaf het begin zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Hoewel dit misschien een uitdaging lijkt, zal het op de lange termijn zorgen voor kostbare momenten van rust voor jou en je partner. Het creëren van een gezamenlijke routine helpt niet alleen bij de organisatie, maar het bevordert ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij je baby's. Zelfs als de een wat meer moeite heeft met in slaap vallen, zal het slapende broertje of zusje de slaperigheid juist stimuleren.
Investeer in een goede slaapomgeving
Een rustgevende slaapomgeving is cruciaal voor elke baby - en dus ook voor tweelingen. Zorg voor comfortabele matrassen, verduisterende gordijnen en aangename temperatuur. Tussen de 18 en 21 graden is ideaal voor de babykamer. Het is belangrijk dat de ruimte weinig prikkels en afleiding heeft, zodat je baby’s zich helemaal kunnen overgeven aan de slaap. Lees voor meer tips ook: De ultieme gids om de ideale slaapomgeving te creëren.
Slaapsignalen bij een tweeling
Het herkennen van slaapsignalen bij één baby is al een kunst op zich, laat staan bij twee. Let goed op de kleine aanwijzingen die je tweeling geeft wanneer ze moe beginnen te worden. Of het nu gapen is, in de oogjes wrijven, aan de oortjes friemelen, of een plotselinge verandering in stemming – deze signalen zijn jouw gidsen naar een goed slaapproces. Zie je slaapsignalen bij een van de twee baby’s? Begin dan rustig met het bedritueel, zodat ook je andere baby herkent dat het tijd is om te gaan slapen. Neem alle prikkels zoals geluiden en visuele stimulatie weg, zodat je baby’tjes rustig en slaperig kunnen worden.
Leg je tweeling bij voorkeur tegelijk in bed. Slaapt de een direct, maar is de ander nog wakker? Blijf er dan even bij en laat je hand rusten op het hoofdje of het buikje. Jouw aanwezigheid, in combinatie met het slapende broertje of zusje, zorgen er hopelijk voor dat baby nummer 2 ook langzaam in slaap valt.
Teamwork makes the dream work
Ouderschap is een teaminspanning, en dit geldt dubbel voor ouders van een tweeling. Maak gebruik van elkaars krachten en verdeel de taken op een manier die voor jullie beiden werkt. Of het nu gaat om nachtelijke voedingen, verschoningen of troostmomenten – samenwerking is de sleutel tot een meer ontspannen slaaproutine. Communiceer dus goed met je partner en probeer uit wat het beste werkt voor jullie. Een tweeling is soms natuurlijk meer werk, maar het heeft ook voordelen. Tijdens knuffeltijd hoef je niet je beurt af te wachten, maar kunnen jullie tegelijk met een van jullie lieve baby’s knuffelen!
Hoe gebruik ik het NUNKI lakentje voor een tweeling?
Het NUNKI lakentje is ook geschikt voor tweelingen! We krijgen regelmatig foto’s toegestuurd van ouders van een tweeling, die heel dankbaar ons lakentje gebruiken. Je kan natuurlijk twee lakentjes kopen voor twee verschillende bedjes, maar als je tweeling graag samen slaapt zijn er twee opties:
1. Samen onder één lakentje. Dit is vooral fijn voor tweelingen die heel erg gehecht zijn aan elkaar en altijd samen willen slapen.
2. Samen in één bedje, maar ieder aan de andere kant, met de hoofdjes bij elkaar. Je doet dan om beide kanten van het matrasje een lakentje, zodat ieder een eigen fijne ruimte heeft om in te slapen. De hoofdjes liggen alsnog bij elkaar, zodat je baby’s elkaars nabijheid wel kunnen voelen en ervaren.
Optie 1
Optie 2
Liefs,
Frederieke
Eigenaar Fedde&Kees®
Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!