De borst als slaapassociatie: niet ideaal

Kersverse ouders krijgen vaak het advies om hun baby te voeden wanneer ze huilen, en vaak is dat aan de borst. Maar wat als dit voedingsmoment eigenlijk niet meer nodig is, maar een onmisbare slaapassociatie is geworden voor je kleintje? In dit artikel onderzoeken we de rol van de borst als slaapassociatie. Ontdek waarom dit niet altijd handig is en hoe je nieuwe slaapassociaties kunt introduceren om het slapen te verbeteren.

Wat zijn slaapassociaties?

Slaapassociaties zijn de rituelen, objecten of acties die je baby associeert met het in slaap vallen. Denk aan wiegen, een knuffel of een bepaald liedje. Deze associaties helpen baby's om in slaap te vallen en terug in slaap te komen als ze wakker worden gedurende de nacht. Slaapassociaties ontstaan vanzelf door gewoontes. Het kan dus zomaar gebeuren dat je baby een slaapassociatie heeft ontwikkeld waar jij als ouder niet specifiek voor hebt gekozen. Ook kun je deze associaties zelf creëren door elke dag dezelfde handelingen of omgeving aan te bieden aan je baby.

De borst als slaapassociatie: niet altijd handig

Het voeden aan de borst kan een kalmerend effect hebben op een huilende baby. Als je deze methode regelmatig gebruikt om je baby in slaap te krijgen, kan het een slaapassociatie worden. Je kunt je afvragen of dit wenselijk is. Laten we voorop stellen dat voeden op verzoek natuurlijk altijd verstandig is. Het blijft ontzettend belangrijk dat je baby genoeg drinkt. De eerste maanden gebeurt het voeden op verzoek doorgaans vóór een slaapmoment. Het is dus ook niet zo gek dat je baby de borst gaat associëren met slaap.

Hier kan uiteindelijk een uitdaging ontstaan. Baby's die gewend zijn om bij de borst in slaap te vallen, kunnen moeite krijgen met zelfstandig in slaap vallen en worden vaak wakker als ze de borst niet kunnen vinden tijdens hun slaapcyclus. Dit betekent dus dat je baby jouw borst op een gegeven moment ‘nodig heeft’ om in slaap te kunnen vallen. Ook als er geen behoefte is aan voeding, dus. Dit is niet alleen onhandig omdat je dan de hele nacht bezig moet zijn met je baby, maar ook als je baby moet slapen als jij niet in de buurt bent.  

Introduceer nieuwe slaapassociaties

Om de afhankelijkheid van de borst als slaapassociatie te verminderen, is het waardevol om ook andere slaapassociaties te introduceren. Dit kan van alles zijn. Denk aan een vast bedritueel, in slaap wiegen, een boekje voorlezen of een speciaal slaapliedje. Door je baby te helpen aan deze nieuwe associaties met het in slaap vallen, kan het makkelijker worden om zelfstandig te slapen zonder de constante aanwezigheid van de borst.

Het NUNKI lakentje als ideale slaapassociatie

Een van de perfecte alternatieven voor de borst als slaapassociatie is het NUNKI lakentje. De unieke elastische bovenkant zorgt voor een milde druk op het bovenlichaam van de baby en dit geeft een gevoel van geborgenheid en comfort. Dit helpt je baby om zich veilig en ontspannen te voelen bij het in slaap vallen. Bovendien is instoppen met het NUNKI lakentje heel simpel: je legt je baby in bed en doet simpelweg een rits dicht. Als je dit elk slaapje doet, gaat je baby herkennen dat het na het dichtritsen van het lakentje tijd is om te gaan slapen. Het grote voordeel is dat iedereen het lakentje dicht kan ritsen. Ook je partner of de oppas kan dus exact hetzelfde bedritueel volgen. 

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Propriétaire Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!