Het effect van temperatuur op de slaap van je baby

's Nachts sta je in de donkere kamer van je baby, wiegend en hopend dat je kleintje eindelijk in slaap valt. Maar ondanks al je inspanningen lijkt je baby onrustig. Heb je er ooit aan gedacht dat dit zou kunnen komen door de temperatuur? Lees in dit artikel hoe de temperatuur enorm veel effect kan hebben op de slaap van je baby en ontdek wat je als ouder kunt doen om dit te optimaliseren.

We weten allemaal dat baby's kwetsbaar zijn. Hun kleine lichaampjes zijn nog niet in staat om hun temperatuur goed te reguleren, zoals volwassenen dat doen. Dit betekent dat ze gevoeliger zijn voor temperatuurwisselingen. Stel je voor hoe het voelt om in bed te liggen terwijl je het ijskoud hebt, maar je kunt geen deken omhoog trekken of jezelf warm maken. Het enige wat je kunt doen is huilen. Gelukkig kunnen baby’s op die manier duidelijk communiceren wanneer ze het koud hebben. Bij warmte is dat namelijk een ander verhaal.. lees snel verder!

Warmte versus kou

Het is een veelvoorkomende misvatting dat baby's altijd warm moeten worden gehouden, vooral tijdens koude nachten. Eigenlijk is het omgekeerd, want warmte is veel gevaarlijker dan kou. Baby’s kunnen nog niet zweten zoals volwassenen dat doen. Ze verliezen warmte via hun hoofdje en handjes en dat maakt afkoelen een stukje uitdagender. Krijgt je baby het te warm in bed, dan kan dat grote gevolgen hebben.

Heeft je baby het koud? Dan begint hij simpelweg te huilen en kun je gemakkelijk wat warmte toevoegen. Heeft je baby het te warm, dan kan dat ongemerkt leiden tot oververhitting. Denk maar eens aan de zwoele zomernachten waarin je zelf worstelt om in slaap te vallen omdat het te warm is. Je kunt niet slapen, maar de warmte maakt je wel slap en suf. Voor je baby is het niet anders, maar hij kan het niet uiten zoals jij dat kunt. Baby’s die oververhit zijn, hebben vaak niet meer de energie om van zich te laten horen. Je merkt er als ouder dus weinig van als je baby het te warm heeft. Dat maakt het zo gevaarlijk!

Oke, temperatuur is dus heel belangrijk bij het creëren van de optimale slaapomgeving. Daarom volgen er nu een paar handige tips. 

1. Zorg voor een geschikte kamertemperatuur

De ideale temperatuur voor de babykamer is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Deze temperatuur is het meest comfortabel voor je kleintje. Soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niet iedereen heeft een airco of klimaatsysteem in huis waarmee je zelf de temperatuur kunt instellen. Wat je wel kunt doen, is de kamer tochtvrij maken en goede zonwering ophangen, zodat je de impact van de weersomstandigheden op de temperatuur in de kamer kunt verkleinen. De kans op meer slaap wordt dan groter!

2. Gebruik ademende materialen en laagjes

Kies voor beddengoed en slaapkleding gemaakt van luchtige materialen om oververhitting te voorkomen. Zachte en ademende stoffen zorgen voor een comfortabele nachtrust, waarbij de temperatuur niet zomaar oploopt. Hoewel de TOG-waarde een goede leidraad is, is het belangrijk om te onthouden dat elk kindje anders is. Probeer daarom te variëren met verschillende laagjes kleding. Merk je dat je baby het 's nachts te warm heeft? Dan haal je gewoon een laagje weg. Op die manier voorkom je dat je midden in de nacht je baby helemaal moet omkleden, wat zijn of haar slaap kan verstoren.

3. Controleer de temperatuur van je baby

Je kleintje kan je niet vertellen of hij het warm of koud heeft, dus het is aan jou om hierop te letten. De lichaamstemperatuur kun je vaststellen met een thermometer, maar je kunt ook gewoon voelen. Voel regelmatig aan het nekje en/of de voetjes van je baby om te controleren of hij niet te warm of te koud is. Als de huid op deze plekken echt warm aanvoelt is het verstandig om kledingstukken uit te doen of op zoek te gaan naar een koelere ruimte.

4. Vermijd te warm aankleden

Het is verleidelijk om je baby warm in te pakken, vooral tijdens koude nachten. Maar je baby te warm aankleden kan leiden tot oververhitting - ook als het buiten vriest! Houd het dus simpel en vermijd te dikke kleding of beddengoed. Nogmaals: werk liever met dunnere laagjes en controleer de temperatuur van je kindje regelmatig, zodat je direct een laagje kan uittrekken als je baby warm aan begint te voelen. 

5. Pas de slaapomgeving aan aan het seizoen

Elk seizoen vraagt om een aanpassing in de slaapomgeving. Naast het reguleren van de temperatuur op de kamer, is het ook belangrijk om het beddengoed en de kleding af te stemmen op de temperatuur. Als moeder van 4 kinderen kies ik het liefste voor een luchtige basis, waar je vervolgens warmte aan kunt toevoegen als dat nodig is. Daarom is het NUNKI lakentje lekker luchtig, zodat je het elk seizoen als basis kunt gebruiken. Het is namelijk veel gemakkelijker om warmte toe te voegen dan weg te nemen!

Luister naar je baby

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je baby sneller communiceert dat hij het koud heeft, dan dat hij het warm heeft. Kies daarom niet te snel voor dikke kleding of warm beddengoed en controleer de temperatuur van je baby regelmatig.

Meer lezen over wat je kunt doen bij een hoge of juist lage temperatuur? Dan zijn deze blogs ook interessant:

Liefs,

Frederieke

Frederieke Meihuizen

Propriétaire Fedde&Kees®

Ik ben Frederieke, getrouwd met Ewoud en mama van 4 kindjes. Na op veel plekken gewoond te hebben, ben ik gesetteld in Nieuwkoop. Ik werkte in de commercie tot mijn vierde kindje geboren werd. Fedde was een huilbaby en vanuit deze wanhoop heb ik de producten van Fedde&Kees bedacht. Ik gooide mijn leven om en begon met ondernemen. Sinds 2018 help ik andere ouders naar een betere slaap!